Впритул питанням про вплив харчування на тривалість життя зайнялася група китайських вчених.
Вони встановили, що риба багата жирними кислотами, тому її вживання в їжу дійсно сприятливо позначиться на здоров’ї в цілому, так і на зниженні смертності.
Причому це станеться нарівні як у чоловіків, так і у жінок.
Дані, які дозволили зробити такий висновок, збиралися майже 16 років. А в дослідженнях брали участь понад 420 тисяч осіб. Підвищений прийом продуктів, багатих жирними кислотами, зокрема, риби, зменшує рівень холестерину в крові. А за деякими відомостями, навіть збільшує користь від прийому антидепресантів.
Експерти, грунтуючись на наявній інформації, підрахували, що люди, які вживали в їжу більше риби, на 37% менше помирали в результаті захворювань печінки і на 10% менше – від серцево-судинних недуг.
Однак вчені попереджають, корисна не вся риба. На ефективність впливає спосіб приготування. Так смажена, навпаки, може навіть збільшити смертність, але тільки у жінок. Такої особливості у чоловічої половини випробовуваних виявлено не було.
Фахівці стверджують, що риба не єдиний продукт, який може допомогти в поліпшенні здоров’я.