Інжирні персики відрізняються від звичайних своєю характерною сплюсненою формою і маленькою кісточкою. Ми розповімо про корисні і шкідливі властивості цих фруктів.
Багато людей помилково вважають, що інжирні персики – це особливий гібрид, виведений в Китаї, який є сумішшю інжиру і персика. Це не має нічого спільного з реальністю: свою назву цей соковитий і солодкий фрукт отримав тільки завдяки зовнішній схожості з інжиром.
Користь інжирних персиків
Існує кілька різновидів плоских персиків, але всі вони відрізняються багатим вмістом вітамінів. До їх складу входять: бета-каротин, вітаміни С, Е, К, Н і група В (5 вітамінів); макроелементи – калій, фосфор, натрій, кальцій, магній, сірка і хлор; мікроелементи – кремній, залізо, цинк, мідь, хром, фтор, марганець, йод. Плоди інжирних персиків багаті пектинами, органічними кислотами – яблучною і лимонною, а також ефірними маслами.
Завдяки великій кількості клітковини, яка позитивно позначається на діяльності кишечника, можна запобігти виникненню закрепів, а, отже, і зменшити ризик виникнення раку товстої кишки. З огляду на невелику калорійність, плоди в невеликій кількості можна їсти в період схуднення.
Інжирні персики здатні позбавити від дратівливості, покращують роботу серця, печінки, нирок і жовчного міхура.
Якщо говорити про кісточки, то вони містять ефірні, жирні і мигдальні масла. Присутній там і вітамін B17, який дуже важливий для людини, так як він бере участь в хіміотерапевтичних процесах і бореться з раковими клітинами.
Шкода, яку можуть завдати інжирні персики
Інжирні персики можуть завдати шкоди людям з індивідуальною непереносимістю продукту. Виключити цей фрукт варто і при цукровому діабеті. Протипоказання до вживання інжирних персиків є у алергіків і людей з сильними проблемами нервової системи.
Енергетична цінність інжирних персиків на 100 г
- Калорійність: 32 ккал
- Білки: 1 г
- Жири: 0 г
- Вуглеводи: 14 г