Ліки повинні бути їжею, а їжа – ліками. Цей принцип стародавніх лікарів найлегше втілити в життя влітку, коли будь-які шість соток перетворюються в аптечну полицю з живими вітамінами.
Розповідає лікар-фітотерапевт Олена Топорова:
Ягоди корисніші за овочі і фрукти. У рослинному світі їм немає рівних за вмістом корисних речовин. А за вмістом антиоксидантів (корисних речовин, які здатні нейтралізувати руйнівну дію вільних радикалів, що провокують хвороби і прискорюють процес старіння) ягоди – абсолютні чемпіони. Крім цього, у кожної з них є своя фірмова лікувальна властивість.
Полуниця
Це рання ягода, яка здатна в найкоротші терміни ліквідувати наслідки затяжного авітамінозу. У 5 ягодах міститься стільки ж вітаміну C, скільки в апельсині і грейпфруті.
Крім цього, в полуниці є фолієва кислота, необхідна для кровотворення і для нормальної роботи жіночої репродуктивної сфери, калій, вітаміни групи В, мідь.
Незважаючи на солодкість, у полуниці низька калорійність (33 ккал в 100 г) і низький глікемічний індекс. Тому її можна вживати людям із зайвою вагою, та пацієнтам з цукровим діабетом, яким протипоказані будь-які солодощі.
Магній і калій, що містяться в полуниці в оптимальному співвідношенні, підтримують роботу і стан серцевого м’яза. Також в ароматних ягодах присутній унікальний компонент – еллагова кислота, яка пригнічує ріст ракових клітин і зміцнює імунітет.
Черешня
Ще один ранній, смачний і дуже корисний продукт. Темний колір говорить про високий вміст антиоксидантів. У черешні міститься йод, необхідний для мозку і щитовидної залози. Черешня має слабкий сечогінний ефект, що дозволяє знизити тиск. Це одна з небагатьох ягід, яку можна вживати при виразках і гастритах. У черешні м’яка клітковина, яка дозволяє м’яко очистити кишечник.
Чорна смородина
Чорна смородина займає перше місце за вмістом вітамінів серед усіх овочів і фруктів. Всього 20 маленьких ягідок забезпечують організм добовою дозою вітаміну С. За рахунок сечогінного ефекту ягода допомагає при початкових формах артеріальної гіпертонії. Смородина (завдяки високому вмісту бета- каротину – провітаміну А) корисна для очей. У цій ягоді в достатній кількості присутній пектин, який м’яко стимулює роботу кишечника і покращує травлення.
У чорної смородини корисні не тільки плоди, а й листя, настій якого в народній медицині використовуються при цукровому діабеті і як загальнозміцнюючий засіб після перенесених захворювань.
Малина
Про те, що малина допомагає при застуді, знають всі. У цій ягоді, як і в аспірині, міститься саліцилова кислота, але тільки в натуральній, а значить, безпечній формі. Але це не єдина перевага цієї ароматної ягоди. У малині міститься йод, який допомагає при профілактиці захворювань щитовидної залози, залізо, яке підвищує рівень гемоглобіну в крові, мідь, що володіє антидепресантними властивостями, і фолієва кислота, необхідна для жінок репродуктивного віку.
Унікальна властивість малини полягає в тому, що вона не втрачає корисних властивостей навіть після теплової обробки. Тому сушена малина і малинове варення не менш корисні, ніж ягоди, тільки зірвані з куща.