Наше здоров’я і тривалість життя лише на 20% залежать від генів, інші ж 80% ми тримаємо в своїх руках, і самі відповідаємо за своє самопочуття і стан тіла.
Не остання роль належить різноманітності раціону, яка забезпечує надходження в організм широкого спектра біофлавоноїдів або вітаміну Р.
Біофлавоноїди – це група сполук, яка має надзвичайно високий рівень біологічної активності в порівнянні з вітамінами. Тобто вітаміни це круто і вони вкрай важливі, але без біофлавоноїдів вони можуть бути неактивними або слабо активними. Особливо це стосується аскорбінової кислоти або вітаміну С. Тільки разом з біофлавоноїдами вітамін С надає всі свої корисні ефекти.
Залежно від хімічної формули (а біофлавоноїдів налічують близько 600), вони можуть мати різний вплив на організм:
- противиразковий;
- протизапальний;
- протираковий;
- радіопротекторний;
- жовчогінний;
- спазмолітичний.
Чим так цінні біофлавоноїди?
Вони сповільнюють руйнування сполучної тканини. Але найважливішим є те, що саме біофлавоноїди зменшують проникність і ламкість капілярів, найменших судин, а це означає гарне харчування тканин, істотне продовження терміну їх роботи і молодості організму.
Це означає – молода шкіра, судини, суглоби, хребет, зв’язки і робота внутрішніх органів, зокрема, ендокринних залоз (ось вам і “вікове” погіршення роботи щитовидної і підшлункової залоз при ігноруванні біофлавоноїдів в раціоні).
Де шукати біофлавоноїди?
Це все різнокольорові рослинні продукти: ягоди, верхні шари і шкірка фруктів і овочів.
Засвоюються біофлавоноїди погано, тому їх потрібно споживати щодня і бажано з кожним прийомом їжі.
Джерела:
- Чорні ягоди – чорноплідна горобина, чорна смородина, шовковиця, чорний виноград, чорниця, лохина і ін.
- Червоні ягоди – вишня, полуниця, суниця, малина, брусниця, шипшина, агрус.
- Фрукти – яблука, апельсини, лимони і так далі.
- Овочі: зелена петрушка, шпинат, щавель свіжий, буряк, капуста білокачанна і синя, картопля, морква, цибуля і так далі.
- А також зелений чай, гречка, коричневий рис, оливкова олія і т.д.
Дуже яскраво виражений ефект мають біофлавноіди, що містяться в ягодах, на роботу головного мозку.
Ягоди входять до складу знаменитої MIND-дієти, яка запобігає розвитку нейрокогнітівних розладів (втрати пам’яті, неврозів, психозів і подібного, тобто допомагає зберегти основу основ нашого здоров’я – здоровий мозок).
Тому, наповнюючи свою вазочку ягодами, беріть різні, а також не ігноруйте половинку яблучка з шкіркою. Коли готуєте томатний сік, додайте туди моркви, буряка, зубчик часнику і листочок базиліка.
І робіть так кожен день протягом року.
Результат.
Ви відчуєте себе краще, енергійніше, значно знизите ризик інсультів, інфарктів, а при дотриманні інших умов – фізичної активності, достатнього сну – станете стрункішими і молодшими на вигляд.
Але тут діє тільки одна умова – системність. Успіх любить систему, а не “набіги”.