Яка їжа насправді здатна викликати рак? Експерти розкрили правду і викрили деякі міфи, які дуже популярні серед населення.
Перероблене червоне м’ясо. Так, воно викликає рак. Всесвітня організація охорони здоров’я підкреслює, що вживання всього 50 г ковбаси, салямі, сосисок або шинки щодня збільшує ризик раку кишечника на 18%. Це м’ясо також підвищує небезпеку пухлин шлунка.
Пестициди. Здатність викликати рак не доведена. Існують дані про те, що пестициди провокують пухлини, але кількість доказів для цього є недостатньою. Лише фермери, які піддаються впливу величезної кількості пестицидів, стикаються з дещо підвищеним ризиком пухлин.
Цукор. Побічно провокує рак. Немає ніяких наукових доказів того, що цукор збільшує ризик пухлин, однак він може спровокувати хвороби і ожиріння, яке збільшує ризик раку. Просто тому, що від солодкого поправляються.
ГМО. Немає жодних доказів здатності ГМО-продуктів викликати рак, незважаючи на масу наукових досліджень.
Алкоголь. Так, він збільшує небезпеку пухлин. Спиртні напої не настільки канцерогенні, як куріння, але саме на частку алкоголю припадає до 5% всіх пухлин в світі. Його відносять до канцерогенів першого класу.
Штучні підсолоджувачі і харчові добавки. Їх здатність викликати рак не доведена. Штучні підсолоджувачі багаторазово перевірялися вченими з різних країн світу, в тому числі і з точки зору їх канцерогенності. Однак переконливих доказів отримано не було. Зате, абсолютно точно, штучні підсолоджувачі є одним з факторів ризику зайвої ваги і ожиріння.