Експерти назвали причини, чому ми повинні якомога частіше смакувати вишнями. Почнемо з того, що вишні допомагають при артриті та інших запаленнях. У них багато антиоксидантів, які пов’язані зі зменшенням рівня окису азоту – компонента, який пов’язаний з остеоартритом і ревматоїдним артритом.
Вчені з університету Бостона довели вплив вишень на зменшення ризику подагри. Ці ягоди допомагають знижувати рівень цукру в крові у жертв діабету. Ця властивість пояснюється за рахунок антиоксиданту антоцианіну – натурального пігменту, у якого безліч переваг для здоров’я. В ході лабораторних досліджень антоцианіни збільшили виробництво інсуліну клітинами підшлункової залози на 50%. Вишні ефективно знижують ризик хвороб серця.
В цьому плані вони забезпечують майже такі ж переваги для здоров’я, як і рецептурні ліки для регулювання показників жиру і глюкози у пацієнтів з метаболічним синдромом. Вчені з Університету Мічигану з’ясували, що вишні знижують ризик інсульту навіть у тому випадку, якщо вони приймаються разом з ліками. Доведено здатність вишень зменшувати ризик пухлин кишечника. Крім того, вживання дієтичних волокон також дозволяє людям взяти під контроль вагу.
Вишні активно допомагають поліпшити пам’ять. Спостереження за лабораторними щурами вчених з Університету Тафтса показало, що вишні зміцнювали пам’ять і моторні функції гризунів. Нарешті дослідники з Університету Пенсільванії з’ясували, що вживання вишневого соку перед відходом до сну збільшує загальний час сну і його якості. А значить, вишні можуть стати і ефективним снодійним.