Буряк – невід’ємна частина нашої кухні, незамінний інгредієнт оселедця під шубою і борщу. Сьогодні буряк можна знайти в городі практично у кожного дачника і це не дивно, адже в вареному вигляді цей овоч не тільки смачний, а й корисний.
Для початку варто поглянути на склад буряка. В овочі міститься велика кількість корисних речовин, головною особливістю яких є те, що вони не руйнуються при термічній обробці. Тобто коли ви їсте варений буряк, в ньому знаходяться всі ті ж вітаміни і мікроелементи, що і в сирому. З порції вареного буряка ваш організм почерпне вітаміни B, P і PP, магній, калій, йод, марганець, залізо, цезій, сірку, рубідій і ще безліч компонентів, а також клітковину. Крім цього, варто відзначити, що в 100 грамах буряка міститься всього 40 ккал.
Що стосується безпосередньої користі для організму, то буряк багатий антиоксидантами і виводить токсини з організму. Через велику кількість заліза в складі буряк є незамінним продуктом для жінок, адже вын допомагає відновлювати втрати крові, викликані менструацією. Також варений буряк має послаблюючий ефект і є воістину дієтичним продуктом, так що часто використовується для правильного харчування.
Однак зловживати буряком теж не варто. По-перше, вын не підійде для вживання людям, що страждають на цукровий діабет. По-друге, цей овоч знижує здатність організму засвоювати кальцій, так що якщо ви страждаєте від нестачі цього елемента, то буряк зі свого раціону краще виключити. Також буряк протипоказаний при хронічному проносі і сечокам’яный хворобі.