Вчені назвали найнебезпечніші каструлі та сковорідки

Американські вчені шокували громадськість своєю черговою заявою. Експерти стверджують про смертельну небезпеку мікроскопічних часток в антипригарному посуді, які потрапляють в людський організм з їжею і можуть викликати рак. Результати свого дослідження науковці з Агентства з охорони навколишнього середовища в Вашингтоні опублікували в доповіді на днях.

Перфтороктанова кислота (PFOA) використовується для виробництва виробів з тефлону, а також вогнетривких, вологостійких і брудовідштовхуючих матеріалів. Однак ця речовина володіє токсичними і канцерогенними властивостями. Показано, що у лабораторних тварин воно збільшує ризик розвитку пухлин печінки, підшлункової залози і статевих органів, а також сприяє безпліддю. Крім того, PFOA викликає гормональні зміни, порушення в роботі щитовидної залози і запалення кишечника.

Людина може піддаватися дії перфтороктанової кислоти при перегріванні або пошкодженні сковорідок або каструль з антипригарним покриттям. Викинутий на смітник посуд з тефлоном також становить небезпеку для навколишнього середовища, оскільки PFOA може  проникати в грунт і в прісні водойми.

Джерело

Поділись


Новини партнерів