Дослідники з США проаналізували дані про стан здоров’я 81 908 жінок, у яких не настала менопауза. Фахівці виявили, що учасниці, що з’їдають в тиждень дві порції страв, приготованих з червоного м’яса, на 56% частіше страждали від ендометріозу, ніж інші жінки.
Ендометріоз розвивається, коли клітини ендометрію (внутрішньої слизової оболонки матки) проростають туди, де їм не належить. Це провокує запалення, біль і загрожує безпліддям. Вчені вважають, що червоне м’ясо підсилює вироблення гормону естрогену. Це може призводити до ендометріозу.
Найбільший ризик ендометріозу відзначався у жінок, які віддавали перевагу стейкам і відбивним з червоного м’яса. Бекон і ковбаса мали менший вплив на рівень естрогену. Автори дослідження відзначили, що страви з риби, птиці та морепродуктів не провокують розвиток ендометріозу.