Лікарі розповіли, які продукти не можна їсти людям із хворою щитовидкою

Це поширена проблема. При гіпотиреозі (як і багатьох інших захворюваннях) потрібна спеціальна дієта, з повним або частковим виключення деяких продуктів. Це захворювання має на увазі зниження активності щитовидної залози, яке сильно впливає на обмін речовин, що має на увазі суворі обмеження в плані харчування. Ось чому, якщо вам поставили діагноз гіпотиреоз, важливо якомога швидше проконсультуватися з дієтологом. Експерти розповіли, які продукти потрібно вживати з обережністю.

Що таке гіпотиреоз? Гіпотиреоз – це захворювання щитовидної залози, при якому порушується вироблення гормонів. Оскільки гормони щитовидної залози важливі для метаболізму, здоров’я серцево-судинної системи та інших життєво важливих процесів, їх дефіцит викликає негативні реакції в організмі. Цей стан частіше зустрічається у жінок у віці від 60-років, через їх гормональні зміни. Однак, в загальному, ніхто не захищений від цієї проблеми, навіть підлітки.

Гіпотиреоз і його симптоми. На початкових стадіях гіпотиреоз зазвичай не має клінічних проявів, які могли б полегшити його діагностику. Однак, у міру прогресу, він може викликати:

  • Почуття втоми
  • Труднощі утримувати увагу
  • Депресія і дратівливість
  • Чутливість до холоду
  • Суха шкіра і ослаблення волосся
  • Збільшення ваги
  • Запалення кінцівок
  • Зниження частоти серцевих скорочень
  • Збільшення холестерину в крові
  • Біль у м’язах і відчуття скутості
  • Нерегулярні менструації

Продукти, які слід уникати при гіпотиреозі. Так, до продуктів, які не рекомендовано вживати пацієнтам при гіпотиреозі, відносяться ті, що після засвоєння в організмі перешкоджають нормальному виробництву гормонів щитовидної залози.

1. Зернові, що містять глютен. Споживання злаків з високим вмістом клейковини (глютену) може перешкодити засвоєнню препаратів, які заміщають тиреоїдні гормони. Також цей білок часто ідентифікується імунною системою як антиген, що підлягає атаці. З цієї причини, щоб запобігти ускладненням і, попутно, сприяти нормальному функціонуванню щитовидної залози, найкраще виключити з раціону ці продукти. Цей список включає: продукти на основі пшениці, ячмінь, жито, полбу, камут.

2. Броколі. Броколі і інші різновиди овочів сімейства хрестоцвітних, в тому числі, і капуста, містять речовину, відому як зотроген, яка при засвоєнні перешкоджає поглинанню йоду. При цьому, останній є важливою живильною речовиною у виробництві гормонів щитовидної залози. Тому важливо забезпечити ним організм. Зотроген втрачає активність при тепловій обробці овочів. Якщо ви хочете додати броколі в раціон, найкраще готувати її, наприклад, на пару.

3. Соя. Соя і всі її похідні містять ізофлавони, фітоестроген, який впливає на роботу щитовидної залози. Особливо, це характерно для пацієнтів з дефіцитом йоду. Її споживання слід уникати в будь-якому вигляді, особливо, в даних продуктах: соєве молоко, тофу, соєвий соус, соєвий білок.

5. Рослинна олія. Деякі рослинні олії також можуть спровокувати проблеми з метаболізмом. Адже їх вживання блокує роботу гормонів щитовидної залози і зменшує їх вплив на клітини. Щоб уникнути цього, навіть якщо вам не поставлений діагноз захворювання щитовидної залози, рекомендується використовувати наступні олії: органічну кокосову, оливкову олію екстра-класу, соняшникову, олію авокадо.

6. Солодкі фрукти. Хоча їх помірне споживання не несе великого ризику, краще уникати фруктів, багатих на цукор, для запобігання ускладнень при гіпотиреозі. Так, вони легко засвоюються організмом, але солодкі фрукти можуть підвищити рівень глюкози і викликати проблеми з метаболізмом. Отже, варто з обережністю їсти такі фрукти: персики, ананас, манго, полуниця, яблука, банани.

Джерело

Поділись


Новини партнерів