Доктор Комаровський назвав трійку найкорисніших круп, які рекомендують регулярно вживати дієтологи зі всього світу.
Гречка. Перше місце виявилося у гречки – при тому, що в багатьох країнах взагалі не знають про таку крупу. Хоч десь ми, слов’яни, попереду всієї планети – багато століть їмо найкориснішу крупу, яка не відома майже ніде в світі. Більш того: парадоксально, що на батьківщині гречки – в Індії, де її здавна називали “чорним рисом”, – зараз її майже не вживають в їжу. Чим же гречка така корисна? Купа заліза, дуже багато білка, клітковини. Але нашим матерям треба, щоб для дитини було все найкраще, а значить, дороге. Тому вони не розуміють, як найкорисніше може коштувати так дешево. Так що ламаємо стереотипи, хто ще не зрозумів.
Вівсянка. Тепер про крупу № 2 – вівсянку. Виявляється користь чи шкода вівсянки найпринциповішим чином залежать від того, як вона оброблена. Тому вівсянка, швидкого приготування, яку просто заливають окропом – і ось вона вже готова, вважається чи не найбільш шкідливою кашею. А найбільш корисними є пластівці, які треба варити.
Перловка. На третьому місці – перловка. До речі, хтось знає, з якої рослини роблять крупу перловку? Ні, не з вівса і не з пшениці. Перловку роблять з ячменю. Однієї з найдавніших культивованих на Землі рослин. Перловка була улюбленою кашею римських гладіаторів. На жаль, зараз ми втратили не тільки майстерність правильного приготування перловки, а й знищили її репутацію: мовляв, перловка – це щось жахливе, несмачне, нею годують цих нещасних солдатів, і взагалі це каша для бідних. А все навпаки – ця каша одна з найкорисніших: багато заліза, багато білка, а головне – клітковини. Адже що таке клітковина? Це неперетравлювані частини продукту, які прекрасно очищають кишечник і готують його до нової їжі.