
Експерти в області здорового харчування назвали 8 найздоровіших різновидів цих фруктів.
1. Чорниця. Чорниця дуже корисна для здоров’я, оскільки є потужним джерелом вітаміну К. У склянці з 150 г чорниць 84 калорії, 3,6 г волокон, 24% добової необхідної дози вітаміну C, 36% дози вітаміну К, 25% дози магнію. Чорниця також містить поліфеноли під назвою антоціаніни, які знижують окислювальний стрес. Ягоди скорочують ризик діабету, а також уповільнюють вікові процеси в мозку.
2. Малина. Одна з найбільш популярних і улюблених ягід. У склянці з 120 г малини 64 калорії, 8 г волокон, 54% добової необхідної дози вітаміну C, 12% дози вітаміну К, 41% магнію. Поліфеноли в малині зменшують окислювальний стрес, збільшуючи рівень лептину, який дарує нам відчуття ситості. Малина корисна для серця, вона зменшує запалення і розмір поліпів у кишечнику.
3. Ягоди годжі. Це ягоди, які ростуть в Китаї і давно використовуються в традиційній медицині. У 28 г сухих ягід годжі 23 калорії, 2,2 кг волокон, 9% добової дози вітаміну C, 50% добової дози вітаміну А, і 28% дози міді. Годжі містять високу кількість зеаксантину, який важливий для здоров’я очей. Також в них є поліфеноли, а сік з ягід годжі протягом двох тижнів прискорює метаболізм і зменшує обсяг талії.
4. Полуниця. Найпопулярніша ягода в нашій країні. У 150 г полуниці 49 калорій, 3 г волокон, 150% (!) добової дози вітаміну C, 29% дози магнію. Полуниця корисна для серця, зменшує рівень запалень в крові, допомагає тримати цукор під контролем, знижуючи ризик діабету другого типу, а також знижує окислювальний стрес і навіть захищає від раку стравоходу.
5. Брусниця. Схожі на чорницю ягоди, тому їх часто плутають. У 100 г брусниці 42 калорії, 4,9 г волокон і 24% добової дози вітаміну C. Ефективно знижує рівень запалень, сік з брусниці зменшує ймовірність хвороб серця і метаболічного синдрому, брусниця скорочує обсяг талії і рівень цукру в крові.
6. Ягоди асаї. Ростуть на пальмових деревах в районі бразильські Амазонки. Стали популярним засобом для зміцнення здоров’я через високий рівень антиоксидантів. У 100 г асаї 70 калорій, 2 г харчових волокон, 15% добової дози вітаміну А. Але в заморожених або сушених поживна цінність знижується. Один з кращих джерел поліфенолів, ягоди збільшують рівень антиоксидантів в крові і борються з окислювальним стресом. Асаї активно вживають спортсмени, вони зменшують показники холестерину, знижують біль після тренувань. Допомагають і жертвам остеоартриту.
7. Журавлина. Неймовірно корисна для здоров’я ягода. Через гострий смак її практично не вживають в сирому вигляді, віддаючи перевагу вживати підсолоджений сік. У 110 г журавлини 51 калорія, 5,1 г волокон, 24% дози вітаміну C, 20% дози магнію. Кращим напрямом в медицині для використання журавлини вважають лікування інфекцій сечостатевої системи.
8. Виноград. У чашці винограду вагою в 151 г всього 104 калорії, 1,4 г волокон, 27% добової дози вітаміну C, 28% добової дози вітаміну К. Шкірка і насіння винограду – відмінне джерело поліфенолів. Екстракти з поліфенолів зменшують артеріальний тиск і рівень серцебиття. Також виноград на 12% знижує ризик розвитку діабету другого типу.