
Нове дослідження, проведене вченими з Університету Вашингтона, показало, що натуральний цукор в меді здатний запобігати інфарктам.
Відомий під назвою трегалоза, цей цукор активує білок, який змушує імунні клітини видаляти з артерій клейкі бляшки. Трегалоза знижує розмір бляшок приблизно на 30%, як показало дослідження, проведене з лабораторними мишами.
Коли подібного роду бляшки починають накопичуватися в артеріях, то у людини розвивається розлад під назвою атеросклероз. Це може призводити до затвердіння артерій, зниження в них ступеня еластичності, через що люди піддаються ризику підвищеного артеріального тиску, хвороб серця і навіть інфарктів. Трегалоза також міститься в грибах лобстерів і креветках.
Вчені вводили гризунам, які мали ризик атеросклерозу, трегалозу або інші типи цукру. Деякі миші також отримували трегалозу перорально. Результати показали, що у мишей, які отримували цей різновид цукру, розмір бляшок зменшився до 0,25 мм в порівнянні з 0,35 мм у тварин, які не отримували даний різновид цукру.
Таким чином, розмір бляшок скоротився на 30%, що має велике клінічне значення в справі профілактики серцево-судинних захворювань. Фахівці відзначили, що трегалоза активує білок під назвою TFEB, який змушує клітини імунної системи виводити бляшки з організму.