Названо безпечну денну норму цукру

Пам’ятайте, що надмірне вживання цукру небезпечне для здоров’я.

Ефект, який цукор чинить на мозок, можна порівняти з хронічним стресом. До такого висновку прийшла група вчених з з Університету Нового Південного Уельсу і Національного інституту харчування Індії.

Вчені перевірили ефект на прикладі гризунів. Новонароджених тварин розділили на дві групи, а кожну групу – на дві підгрупи.

Перша група протягом перших дев’яти днів росла в умовах стресу. Друга спокійно сиділа в клітці. При цьому половину тварин у кожній групі активно годували цукром, а інших – збалансованим харчуванням. Через 15 тижнів у щурів, що харчувалися солодощами і не піддавалися стресу, гіпокамп (важлива зона мозку) мав ті ж згубні зміни, і у щурів, які пережили стрес.

А ось стрес і цукор разом давали найбільш потужний негативний ефект, про що наочно свідчили патологічні зміни в гіпокампі (стресовий гормон – кортизол – в буквальному сенсі вбивав нервові клітини). Відсутність стресу і нормальний раціон гарантували збереження здоров’я мозку.

Експерти підкреслюють: необхідно жорстко обмежувати споживання цукру. Частка калорій з цукру не повинна перевищувати 10% від загальної добової калорійності. В одній чайній ложці цукру міститься 25-30 калорій. Виходячи з цього, для жінок максимум – 6-7 чайних ложок цукру, а для чоловіків – 9 чайних ложок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів