Той спосіб продовження життя, який виявили в своєму новому дослідженні французькі вчені, не вимагає жодних витрат. Точніше кажучи, дана робота знову підтвердила справедливість пропозиції, яка вже звучала раніше: щоб довше жити, треба менше їсти.
Голодування продовжує життя. Проект співробітників Національного центру наукових досліджень у Франції, який тривав 10 років, представив дані про те, що цей принцип ефективний.
«Зменшення кількості калорій в щоденному раціоні продовжує життя», – саме такий висновок в результаті був зроблений експертами на основі результатів експерименту з тваринами.
В рамках дослідження фахівці аналізували потенціал виживання у мишачих лемурів. Для цього вони спробували скоротити калорійність денного раціону тварин на 30%. В результаті виявилося, що ця спроба призвела до збільшення тривалості життя лемурів.
За словами вчених, в групі тварин, у яких були урізані калорії, протяжність життя зросла вдвічі в порівнянні з тваринами з контрольної групи, які харчувалася як завжди, без будь-якого обмеження. «Коли останній лемур з контрольної групи помер у віці 11 років, третина тварин з «голодної» групи були ще живі і добре себе почували», – розповіли автори роботи.
Спостереження французьких вчених показали, що раціон з мінімумом калорій корелював зі зниженням частоти таких вікових захворювань, як рак і діабет. Фізична активність тварин, яким урізали калорії, залишалася на більш високому рівні в порівнянні з їхніми родичами, які вживали вдосталь їжі.
Представники науки не в перший раз представляють дані про те, що зменшення споживаної їжі супроводжується позитивними ефектами на живий організм. Так, зовсім недавно журнал Frontiers in Molecular Neuroscience розповів про роботу голландських дослідників, які заявили, що при зменшенні добового числа калорій на 40% знижується рівень запалення, що зачіпає клітини мозку. На тлі голодування стихає процес зростання мікроглії, з яким пов’язаний розвиток хвороби Альцгеймера, відзначили при цьому фахівці.