Кілька років тому винуватцями усіх хвороб, а так само появою зайвих кілограмів вважалися жири. Зараз їх начебто частково виправдали. І під пильну увагу потрапили прості вуглеводи, зокрема звичний для всіх цукор. І до слова сказати, не безпідставно. Чому краще відмовитися від цього продукту зовсім?
Михайло Гаврилов, лікар-психотерапевт, к.м.н., автор запатентованої методики корекції харчової поведінки і зниження ваги, член Інституту функціональної медицини (IFM, США).
Наші гени найкращим чином пристосовані до переробки тих цукрів, які ми отримуємо з натуральними продуктами харчування, а не з цукром-рафінадом. Білий цукор – продукт відносно новий (на прилавках він з’явився років 150-200 тому), тому не потрібен нам в принципі. При цьому тяга до солодкого в нас так само закладена – адже з’ївши такий продукт, можна швидко отримати енергію. І якщо раніше цими солодощами були ягоди і фрукти, то зараз – кондитерські вироби, соуси, фаст-фуд … ..
Відмовившись від цукру рафінаду, ви не тільки нічого не втратите, але ще і поліпшите своє здоров’я.
Ось які зміни відбудуться з вами вже через місяць:
Ваша вага знизиться. Відомий факт – зловживання простими цукрами швидше позначається на вазі, ніж велика кількість жирної їжі в раціоні. Пов’язано це з особливостями перетворень глюкози і жиру в організмі. Жир – молекула складна, організму потрібен час, щоб її перетравити, транспортувати, знайти місце, куди відкласти …. На все це потрібен час. Глюкоза – це кінцевий продукт, який далі не розщеплюється. Її дуже просто взяти і будь-яким чином використовувати. Саме тому прості вуглеводи швидше відкладаються про запас, ніж сам жир.
Ви позбудетеся від харчової залежності. Солодка їжа відноситься до категорії тієї, від якої швидко виникає харчова залежність. Причому розвивається вона в 8 разів швидше, ніж залежність до кокаїну. Що відбувається, коли ви вживаєте подібні продукти? Нервові клітини смакового апарату, сприймаючи солодке, дають сигнал до вироблення опіоїдів, в тому числі і ендорфінів – хімічних сполук, що виробляються в головному мозку і приносять задоволення. Крім цього дані речовини на час зменшують біль і стрес. Переживання таких приємних відчуттів, часом, призводить до того, що ви починаєте відчувати непереборну тягу до солодкого. Ця їжа збуджує апетит, солодкий смак їжі змушує з’їдати її більше.
Ви знизите ризик розвитку цукрового діабету. Вживання цукру викликає швидке підвищення глюкози в крові, стимулюючи викид великої кількості інсуліну. Якщо подібні скачки відбуваються досить часто, то розвивається інсулінорезистентність – клітини втрачають чутливість до інсуліну. Як наслідок, рівень глюкози в крові залишається підвищеним. Надалі гіперглікемія може стати причиною розвитку цукрового діабету другого типу.
Вам вдасться уникнути атеросклерозу. Відповідно до сучасних знань, саме любов до солодкої їжі підвищує ризики розвитку цього захворювання. Під впливом глюкози запалюються і починають руйнуватися стінки судин, за запалені ділянки чіпляються молекули ліпопротеїнів низької щільності (так званого «поганого холестерину») і починає формуватися тромб. Спочатку просвіт судини просто звужується, а потім він може бути перекритим повністю.
Ви станете красивішими. Регулярне сильне підвищення рівня глюкози в крові призводить до того, що вона вступає в реакцію з білками – основним структурним елементом будь-якої клітини. В результаті цієї взаємодії білок окислюється – «зацукровується». Цей процес називається глікуванням. Як наслідок, відбувається поступове руйнування тканини того чи іншого органу, порушення її функції. Глікація білків колагену дерми – є основним чинником старіння. У тих, хто вживає більше простих цукрів, вікові зміни проявляються значно раніше. Один з найбільш важливих інструментів антиейджингу – обмеження простих цукрів в раціоні.
Ви станете менш схильними до застуди. Цукор розбалансовує імунну систему. Його надлишок запускає аутоімунні процеси, і послаблює систему захисту, яка спрямована на захист організму від хвороботворних вірусів і бактерій. Більш того, цукру активізує окислення ліпідів, що збільшує кількість вільних радикалів. Вони руйнівно діють на мембрани клітин і їх вміст, в тому числі і ДНК. Якщо говорити в цілому тканини і органи через це старіють швидше.