Чому небезпечно їсти ранню диню

Дині – дуже корисні і смачні фрукти. Але їх не варто купувати не раніше кінця липня.

Влітку важко знайти кращий десерт, ніж ароматна, ніжна диня. У соковитій запашній м’якоті плодів містяться легкозасвоювані цукор, крохмаль, білки, вітаміни, клітковина, пектини, органічні кислоти, різноманітні мінеральні солі. Особливо багато в плодах солей заліза і калію, в зв’язку з чим диню використовують в лікувальному харчуванні при недокрів’ї, серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки і нирок, а також подагрі і ревматизмі.

Дині зазвичай з’являються на прилавках ближче до кінця липня, але в супермаркетах їх можна побачити ще на початку літа. Ранні фрукти, вирощені за допомогою безлічі добрив, містять нітрати – небезпечні хімічні елементи, які здатні завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Нітрати в динях: в чому небезпека

Нітратами називають солі азотної кислоти, які присутні у всіх живих організмах і складають необхідну частину живлення рослин. Сама по собі присутність нітратів в організмі людини є абсолютно природною. Тому проблема не в наявності нітратів, а в їх кількості та концентрації. Для дорослої людини допустима доза нітратів становить 300-500 мг на добу.

Основними джерелами надходження нітратів в людський організм є продукти рослинного походження (насамперед овочі, ягоди і фрукти) і вода. Щоб виростити ранні овочі та фрукти, агрономи використовують теплиці, штучні світло і тепло, а для швидкого дозрівання плодів – мінеральні добрива. Деякі з таких стимулюючих речовин, особливо нітрати у великих кількостях, шкідливі для здоров’я людини. Вживаючи плоди, вміст нітратів в яких вище норми, можна викликати кисневе голодування тканин і клітин організму і утворення канцерогенних речовин.

Нітрати досить складно розпізнати, адже фрукт практично не змінює свій смак, колір і запах. Саме тому варто утриматися від покупки ранніх динь. Краще придбати черешню, персики або абрикоси – вони так само смачні і корисні, а головне, достигли так, як треба.

Поділись


Новини партнерів