Як допомогти печінці боротися із зайвою вагою і токсинами

Цікавий факт: найбільш важливим метаболічним органом нашого тіла, який відповідає за втрату ваги і його підтримку, є печінка.

В умовах сучасного життя цей орган страждає в першу чергу. Наприклад, за останні кілька років кількість діагностованих випадків неалкогольної жирової хвороби печінки зросла в рази. Так, на сьогодні близько 10-20% американців страждає на це захворювання. За даними British Liver Trust, неалкогольна жирова хвороба є основним захворюванням печінки в західних країнах, яке вражає 20-30% населення, причому більшість людей поки що не пройшли діагностику.

У цій статті ми розповімо вам про те, як наша печінка допомагає нам позбуватися від токсинів і зайвого жиру і чим ми можемо їй допомогти в цьому процесі.

Функції печінки

Печінка виконує більше 200 метаболічних біохімічних функцій і грає центральну роль майже у всіх функціях організму, таких як:

  • травлення і перетворення поживних речовин,
  • усунення метаболічних відходів,
  • виробництво жовчі для перетравлення жирів і виведення токсинів (через кишечник),
  • накопичення енергії і поживних речовин,
  • контроль за рівнем холестерину,
  • підтримання гормонального балансу,
  • очищення крові за допомогою фільтрації і руйнування токсинів.

Які токсини руйнують печінку

До токсинів відносяться мікроорганізми, звичайні кінцеві продукти метаболізму, гормони, алкоголь, ліки, сигаретний дим і багато іншого. Якщо токсичне навантаження занадто велике, а раціон бідний – страждає здоров’я печінки, порушується обмін речовин і з’являється багато інших проблем.

Як печінка спалює жир і підтримує метаболізм

Печінка відіграє центральну роль в метаболізмі будь-якого типу калорій і контролі за вагою. Коли вона перевантажена і відчуває дефіцит поживних речовин, метаболічні відходи можуть затримуватися в жирових клітинах печінки і потрапляти назад в кровотік, викликаючи запалення і окислювальний стрес.

Хвора печінка накопичує жир, а не спалює його. Коли печінка і вісцеральна порожнина переповнені жиром, основні функції цього органу порушуються. Як наслідок – метаболізм погіршується, перетравлення жиру і засвоєння поживних речовин сповільнюються, страждає гормональне здоров’я. Збільшується ризик розвитку інших більш серйозних захворювань, таких як діабет, хвороби серця і печінки.

Що допоможе підтримати здоров’я печінки

Це можуть зробити продукти харчування, які задовольняють потреби печінки в поживних речовинах, таких як вітаміни B2, B5, B6, B9, B12, C, Е, каротиноїди, селен, цинк, магній, амінокислоти та ін.

Ці вітаміни і мінерали необхідні для руйнування і виведення токсинів, перетворення їх в водорозчинні сполуки, які нейтралізуються і усуваються з організму через нирки (з сечею), кишечник (з жовчю і калом) і шкіру (з потом).

Ось деякі продукти, які добре підтримують здоров’я печінки:

  1. Всі види капусти. Глюкозинолати – сполуки сірки – допомагають зв’язувати і виводити токсини. Вони також підвищують глутатіон, який є антиоксидантом для печінки.
  2. Всі види цибулі. Вона підвищує глутатіон і теж багата на сірку, що добре для підтримки печінки.
  3. Буряк. Завдяки бетаїну буряк допомагає виробляти більш рідку жовч, в результаті чого вона легше переміщається і швидше виводить зайвий жир.
  4. Помаранчеві овочі. Морква, солодка картопля, гарбузи і всі багаті на каротиноїди і флавоноїди рослини підтримують здорову функцію печінки.
  5. Зелень. Містить багато поживних речовин і рослинного хлорофілу та сприяє очищенню печінки і виробленню жовчі.
  6. Цитрусові. Лимон, лайм, грейпфрут і апельсини багаті вітаміном С і фітонутрієнтами, які підтримують здоров’я печінки.

Так само cпаржа, помідори, солодкий перець, авокадо, яблука, персики, зелень гірчиця, цикорій, зелений чай, куркума, листя і корінь кульбаби і розторопша дуже корисні для здоров’я печінки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів