На сьогоднішній день навряд чи який-небудь продукт викликає більше суперечок, ніж молоко. Дієтологи розділилися на два табори: одні стверджують, що в зрілому віці здатність організму до переробки лактози знижується, тому молочні продукти банально не засвоюються. Інші ж упевнені, що багате білком молоко – незамінний продукт в раціоні сучасної людини, і його заміна на рослинні аналоги (мигдальне або кокосове ) є невірною.
При цьому всі дієтологи виділяють окремий перелік продуктів, вживати які разом з молоком просто небезпечно. Цікаво, що в нього входять доволі поширені поєднання, до яких ми звикли з дитинства. Отже, про які харчові комбінації з молоком варто забути раз і назавжди.
МОЛОКО + КАВА
Поєднання кави з молоком дуже умовно можна віднести до небезпечних. Однак дієтологи впевнені, що під впливом білка відбувається нейтралізація ефекту від його вживання. Тобто якщо ви хочете підбадьоритися з ранку за допомогою чашки кави, краще відмовитися від додавання молока, оскільки є ризик отримати рівно протилежний ефект.
МОЛОКО + ЧАЙ
Та ж історія і з зеленим чаєм, найвідомішим природним антиоксидантом, дія якого в рази знижується при взаємодії з молоком. Ще одним мінусом такого тандему є зниження здатності напою до розширення судин.
МОЛОКО + РИБА І МОРЕПРОДУКТИ
Паста з морепродуктами або рибою в вершковому соусі – ще одне поширене поєднання, яке може стати причиною виникнення важкості і дискомфорту в шлунку. Проблема полягає в тому, що коли два різні види білка зустрічаються, в організмі відбувається передозування протеїнами, тому він просто не справляється з таким навантаженням, яке в певний момент може дати ускладнення на нирки.
МОЛОКО + ЯЙЦЯ
Ще один варіант білкового удару, з яким може впоратися далеко не кожен організм, – молоко в поєднанні з яйцями і сиром. Тому дієтологи рекомендують замінити омлет звичайної яєчнею або вареними яйцями.
МОЛОКО + ФРУКТИ
Схожа історія, що і з самим молоком, пов’язана з фруктами: їх рекомендується їсти окремо від основного прийому їжі в якості перекусу в денний час. Вони в принципі важко засвоюються організмом разом з іншими продуктами, а з молоком взагалі утворюють гримучу суміш. Так, вершкові десерти на основі солодких фруктів після ситної вечері можуть завдати серйозного удару по підшлунковій, ставши причиною важкості, печії і дискомфорту. Диня, банан і манго очолюють список найбільш невдалих і найбільш небезпечних сполучень з молоком, так як на їх спільну переробку шлунок витрачає рекордну кількість сил і часу.
МОЛОКО + ОВОЧІ
Овочі також не найкращий компаньйон для молочних продуктів. В першу чергу на думку спадають огірки, солоні і свіжі, які в дуеті з молоком можуть викликати дискомфорт у шлунку. Сюди ж можна віднести помідори, броколі, кабачки і моркву, які прекрасно комбінуються з будь-якими іншими продуктами, але тільки не молочними.
Важливо пам’ятати, що рекомендується випивати не більше однієї склянки молока в день за 2 години до або через 2 години після будь-якого прийому їжі. Справа в тому, що під впливом шлункового соку молоко миттєво згортається і трансформується в сирну масу, яка обволікає будь-які інші продукти, перешкоджаючи їх переварюванню. Результатом може стати шлунковий розлад і гострі болі.