Багато людей зміцнюють свій імунітет за допомогою цитрусових, – але наскільки безпечно постійно їсти лимони, мандарини та інші фрукти цього виду?
Виявляється, що вживання цитрусових може стати причиною виникнення багатьох хвороб. Для прикладу, МедікФорум з’ясував, що лікарі відгукуються про грейпфрут як про один з найбільш «підступних» плодів. Серед цитрусових грейпфрут найчастіше викликає алергічні реакції в організмі. Також біоактивні компоненти цього фрукта проявляли свою здатність впливати на обмін жіночого гормону естрогену, підвищуючи тим самим вірогідність появи раку молочної залози.
Крім цього, речовини фуранокумаріни, що містяться в грейпфруті, значно прискорюють виведення з організму ферментів, необхідних для засвоєння ліків. Дія лікарських субстанцій при цьому зростає в 2-10 разів, провокуючи ризик передозування та інтоксикації внутрішніх органів. Про це, зокрема, повідомили канадські вчені з Інституту здоров’я Лоуренса, які проводили дослідження даної проблеми. Тож запивати ліки грейпфрутовим соком не можна.
Небезпечні для здоров’я людини і мандарини. Їх вживання протипоказано при ряді захворювань, але, як кажуть вчені, універсально шкідливі мандарини через свою шкірку. З метою зберігання ці цитрусові обробляються спеціальним складом, в якому присутній етилен, здатний накопичуватися в печінці і руйнувати її. Медики наполегливо рекомендують не вживати мандаринову шкірку для домашнього приготування.
Апельсини і лимони лише трохи поступаються грейпфруту в алергенному потенціалі. Крім того, вчені Лідського університету встановили, що поїдання великої кількості цих цитрусів підсилює приплив сечової кислоти в тканину кісток, з чим пов’язаний розвиток болісного для суглобів захворювання – подагри. Всього одна склянка апельсинового соку, підвищує ризик виникнення цієї хвороби більш ніж на 40%, заявили вчені.