Як їсти сало без шкоди для здоров’я

Експерти розповіли про властивості сала і про те, чи потрібно дотримуватися міри в його вживанні.

Сало є одним з найбільш національних продуктів в Україні, воно є практично в кожному будинку і ним прикрашають не тільки буденні трапези, а й святкові.

Відомо, що сало – дуже калорійний продукт, що містить в собі багато жирів, а також арахідонову кислоту. Мало кому відомо, що складові сала, особливо солоного, шкодять кровоносним судинам, тому людям з різними захворюваннями серцево-судинної системи медики рекомендують їсти сало виключно у свята і всього по 3-4 шматочки за один раз.

Міф про арахідонову кислоту в салі

У народі побутує думка, що арахідонова кислота знищує поганий холестерин, знижуючи його рівень в крові людини. Але насправді – це неправда. А ось спровокувати розвиток запального процесу в кишечнику, так це запросто. Правда, щоб постраждали органи травлення, потрібно їсти багато сала щодня, як, до речі, робить більшість українців.

Як сало впливає на підшлункову залозу?

Підшлункова навіть абсолютно здорової людини не витримає такого “напливу” жирів, якщо їсти сало щодня на сніданок, обід і вечерю. А тим, хто страждає від захворювань підшлункової залози, і зовсім дивитися в бік сала можна. Єдине, коли вони можуть собі дозволити поласувати цим продуктом, так це за трапезою, перед якою приймуть ферментний препарат, за допомогою якого жири з сала будуть розщеплюватися.

Смажене сало – шкодить здоров’ю

Під час смаження сало збагачується ще і канцерогенними жирами, які не те щоб знищують оболонки органів шлунково-кишкового тракту, так ще й сприяють утворенню та росту ракових клітин. Тому, якщо ви любите сало, то їжте його запеченим в духовці з часником без рослинного масла або, на крайній випадок, солоним.

Читайте також: 10 причин пити воду з куркумою

Будьте обережні з солоним салом

Велика кількість жирів, як ми вже з’ясували, надає шкоди судинам, а якщо до них приєднується ще і сіль, то рівень негативного впливу зростає. Плюс до всього, сіль затримує рідину в організмі, від чого можуть з’явитися набряки.

Скільки можна їсти сала?

Медики рекомендують вживати сало 3-4 рази в тиждень по 20-30 г, тільки так організм отримає користь від цього продукту.

Ті, хто має надлишкову вагу, а також цукровий діабет і інші серйозні захворювання, лікарі не радять налягати на сало, так як завдяки йому в організм потрапляє велика кількість жирів, що неприпустимо і шкідливо для здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів