Медики назвали несподіваний симптом хворого серця

На хворе серце вказує запах людини.

Дивовижне відкриття зробили німецькі вчені, які встановили, що серцеві захворювання розпізнаються завдяки специфічному запаху. За словами дослідників, цей аромат унікальний і порівняти його неможливо ні з чим. Медики назвали його OR51E1.

Те, що у хворого серця з’являється особливий запах, встановили науковці з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана. Вчені переконані: якщо лікарі зможуть навчитися розпізнавати такий запах, це просуне далеко вперед можливості діагностики хвороб серця і судин на ранній стадії.

«Коли у людини виникають будь-які порушення в роботі серця, цей орган через певні рецептори виробляє специфічний запах, аналізуючи який можна виявляти ті чи інші патології», – така теорія авторів роботи.

Цікаво, що вченим, за власними словами, не вдалося знайти аналогів запаху нездорового серця, так що порівняти його ні з чим. Тим не менш, він цілком певний. Питання лише в тому, що необхідна точна методика, яка б дозволяла класифікувати такий запах на рівні практичної медицини, пояснили вчені.

Читайте також: Названий овоч, який оздоровить вашу печінку

Розробкою даної методики вже активно займаються, додатково повідомили автори дослідження.

Вчені не вперше оголошують запах маркером захворювання. Сьогодні в науці активно йдуть пошуки «нюхових» новацій в області діагностики онкології – знаходити у пацієнтів рак за запахом навчають собак.

Що стосується серця, то нова теорія німецьких вчених зовсім не здається абсурдною, якщо згадати, наприклад, що одним з показників інсульту у людини є поява запаху ацетону, що виходить від нього.

Поділись


Новини партнерів