Лікарі розповіли, як вивести з організму зайву рідину

Затримка рідини може статися в організмі будь-якої людини.

Насправді справжня проблема в тому, що ми до кінця не розуміємо причин виникнення цієї самої затримки рідини. І в своєму, не побоїмося цього слова, невігластві, ми звикли асоціювати даний стан лише з жіночою статтю.

Дійсно, у жінок затримка рідини трапляється дещо частіше через особливості менструального циклу. Однак чоловіки також не застраховані від даної проблеми. І хоча наш організм – це «ідеальний механізм», іноді він все ж дає збої, і тоді нам доводиться шукати рівновагу в роботі конкретних органів.

Що таке затримка рідини?

Оскільки наші пізнання в цій області сильно обмежені, буде незайвим прояснити наступне:

Що ж являє собою затримка рідини?
Які чинники впливають на це?
Чим це шкодить нам?

Зайва рідина, переважно вода, накопичується в тканинах нашого тіла – це і називається «затримкою рідини». Головним фактором цього стану є гормональний дисбаланс, так як саме гормони відповідають за коректне виведення зайвої води.

Чому затримка рідини асоціюється з жіночою статтю?

Жінки більш схильні до цього стану, коли знаходяться в другій фазі свого циклу (між овуляцією і наступною менструацією). Такий результат концентрації прогестерону в крові. Ще одним фактором, можливим лише для жінок, є прийом оральних контрацептивів.

Інші фактори

Як уже згадувалося вище, чоловіки також можуть страждати від затримки рідини в організмі. Для них визначальними факторами будуть такі:

  • Тривале перебування в одному положенні (сидячи, лежачи або стоячи).
  • Малорухливий спосіб життя.

Як визначити затримку рідини?

Оскільки даний стан можна вважати захворюванням, у нього є і певна симптоматика:

  • Біль у суглобах.
  • Дискомфорт в різних частинах тіла (ноги, ступні, руки і кисті рук, груди, стегна).
  • Біль в животі.
  • Одяг перетягує і віджимає тіло, залишаючи сліди.
  • Певні частини тіла виглядають більшими і ширшими за свої звичайні розміри (набрякають).

Як контролювати це?

Незважаючи на те, що це дуже поширене явище, і затримка рідини може статися абсолютно з будь-якою людиною, контролювати даний стан можливо, і зробити це зовсім не так складно, як може здатися.

Все досить легко, а головне, швидко і ефективно. Достатньо буде просто слідувати рекомендаціям експертів. Якщо ж вони не дадуть бажаних результатів, то краще звернутися до лікаря.

1. За допомогою масажу або прогулянки

Одним з факторів, що впливають на затримку рідини в організмі, є малорухливий спосіб життя. Коли людина проводить багато часу без будь-якої фізичної активності, у неї починаються проблеми з кровообігом, а це, в свою чергу, робить все тіло млявим, як ніби ватним. В результаті рідина накопичується в різних частинах нашого тіла, особливо в нижніх кінцівках (ноги, ступні і стегна).

Щоб впоратися з даними станом або і зовсім запобігти його виникненню, рекомендується здійснювати щоденну прогулянку (нехай вона вийде у вас і не дуже довгою). Так ви зможете забезпечити нормальну циркуляцію крові.

Якщо ж ви відчуваєте, що і це вам не під силу через постійну втому, то непоганою альтернативою стане масаж тієї чи тих частин тіла, де ви відчуваєте дискомфорт.

2. Обмежте споживання солі і цукру

Цукор шкідливий. Він має тенденцію накопичуватися в організмі. Найбільших збитків нашому організму наносять цукерки і різні кондитерські вироби. Чим більше ми його їмо, тим меншу його кількість наш організм може засвоїти.

З іншого боку, тим, хто хоче впоратися з затримкою рідини, протипоказана і сіль. Адже цей продукт перешкоджає коректному виведенню води з тіла.

Так що рекомендація дуже проста: звести до мінімуму споживання і солі, і цукру.

Читайте також: Як звичайна голка може врятувати вас від інсульту

3. Здорове харчування

Говорити про здоров’я організму і не звернути увагу на раціон харчування – це значить залишити питання відкритим.

У випадку з затримкою рідини в дієту рекомендується включити такі продукти, як банани, цибуля, журавлина, риба, волоські горіхи і мигдаль. Це непогані діуретики, вони допомагають виводити натрій з організму і володіють протизапальними властивостями.

Джерело

Поділись


Новини партнерів