Названо найважливіші речовини для правильного функціонування організму

За твердженням експертів, наш організм щодня потребує десяток поживних речовин, особливо тих, які він не здатний синтезувати самостійно.

Сьогодні ми розповімо про найважливіші джерела енергії і елементи які потрібні для організму.

Білки

Білкові молекули складаються з більш дрібних молекул, званих амінокислотами. Існує двадцять амінокислот які зустрічаються в природі. Деякі назви можуть бути вам знайомі: лізин, глутамін, і триптофан. Коли продукти, що містять білок, потрапляють в наш організм, вони розщеплюються на амінокислоти і з них створюють білкові структури, необхідні для роботи всього тіла.

Організм людини здатний самостійно синтезувати одинадцять із двадцяти амінокислот, в яких потребує. Відповідно, дев’ять амінокислот можуть потрапити до вас тільки з їжі. У різних продуктах містяться різні за складом білки, тому необхідно мати різноманітний раціон, щоб отримувати з їжею всі дев’ять різних амінокислот.

Щоденна потреба в білках людини залежить від віку, зросту і ваги, здоров’я і фізичної активності. Норма споживання білка для дорослих – 1-1.5 г на 1 кг ваги при звичайній фізичній активності, і 1.5-2 г на 1 кг ваги для тих, хто постійно тренується. Але не варто захоплюватися білком, споживання понад норму може викликати проблеми з нирками.

Жири

Харчові жири не завжди шкідливі. Навпаки, якщо не забруднені токсинами, вони володіють і деякими корисними властивостями: дають організму енергію на довгий проміжок часу, допомагають гормональному балансу. Тому слід доповнювати дієту продуктами, що містять омега-3: горіхи, риба, зелені овочі.

Насичені жири підвищують рівень холестерину, який іноді є причиною серцевих захворювань. Однак в невеликій кількості вони все-таки необхідні, так як вони багаті мінералами, грають певну роль в підтримці імунної системи, використовуються в мозковій діяльності.

Шкідливими з жирів є транс-жири. Це ненасичені жири, що пройшли термічну обробку. Містяться вони в фаст-фуді і кондитерських виробах. Намагайтеся уникати подібних продуктів.

Вуглеводи

Вуглеводи є основою здорового харчування. Напевно вам вже відомо, що саме вуглеводи в основному заряджають наше тіло і мозок енергією. Наш організм переробляє вуглеводи в глюкозу, а потім використовує її в якості палива.

Джерело

Поділись


Новини партнерів