Потужна зброя проти хвороб легенів

Якщо людина курить, то варто особливо уважно ставитися до свого харчування. Як показали дослідження Університету Джонса Хопкінса, вживання яблук і томатів допомагає легеням протистояти характерним для курців пошкодженням і запаленням. У звіті вчених йдеться: “Легені починають гірше працювати приблизно з 30 років, і швидкість згасання залежить від загального стану здоров’я кожної людини та інших його особливостей. Дослідження показує, що вживання фруктів у великій кількості може уповільнити цей процес і навіть позбавити людей від пошкоджень легенів, пов’язаних з курінням”.

Крім куріння, небезпечним є дихати забрудненим повітрям. Воно нерідко викликає ХОЗЛ – захворювання, що характеризується запаленням легень і утрудненим диханням. Але саме куріння, пасивне і активне, в рази підвищує ризик розвитку ХОЗЛ. До речі, за прогнозами лікарів, до 2020 року ця недуга вийде на третє місце в списку причин смерті в усьому світі.

Читайте також: Найкращі напої для печінки

Що стосується дослідження впливу раціону людини на здоров’я її легенів, то ще в 2002 році вчені зібрали 600 добровольців з європейських країн. Тоді вони проаналізували стан легенів, раціон і частоту куріння. Нещодавно дослідження повторили. З’ясувалося: люди, що з’їдають по 2-3 томата або неповне яблуко в день, рідше страждали від ХОЗЛ і могли вдихнути на 60-80 мілілітрів повітря більше, ніж ті, хто їх не їв. У курців зв’язок проявлявся ще сильніше. Експерти підкреслюють: крім томатів і яблук, слід включати в раціон і інші фрукти, овочі. А ось соки і смузі не мають позитивного ефекту.

Поділись


Новини партнерів