В Україні по-новому будуть застосовувати примусові заходи медичного характеру

З 15 грудня 2017 року Україні введено нові правила застосування примусових заходів медичного характеру.

Сьогодні, 15 грудня 2017 р вступив в силу наказ Міністерства охорони здоров’я України № 992 від 31.08.2017 р, яким запроваджено нові правила застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальній установі з надання психіатричної допомоги.

Цей наказ впроваджує нову систему застосування примусових заходів медичного характеру. Тепер пацієнти зможуть самостійно звертатися до незалежного лікаря-психіатра, до суду, а їх участь в процесі стає обов’язковим. Новими правилами передбачено, що психіатрична допомога суспільно небезпечним пацієнтам буде відділена від загальної психіатричної практики.

Читайте також: Медики назвали найшкідливіші напої

“Система, яка сьогодні отримала правові підстави для реформування, буде побудована таким чином, щоб забезпечити саме реабілітаційний підхід при наданні допомоги неосудним. Паралельно створюються інструменти, які дозволять судам оцінити необхідність подальшого лікування з певними обмеженнями. До сих пір суди переважно керувалися вагою скоєного, а зараз впроваджуються механізми, які дозволять приймати рішення про доцільність продовження лікування в установі на основі сучасних методи до “, – відзначає Сергій Шум, директор Державної установи” Український моніторинговий і медичний центр з наркотиків та алкоголю МО України “.

Джерело

Поділись


Новини партнерів