Люди цієї професії часто страждають від раку

Вчені з канадського університету Оттави визначили причину частого виникнення у пожежників онкологічних захворювань. Головним фактором стало осідання на шкірі рятувальників великих обсягів канцерогенів, які формуються при згорянні будматеріалів і пластику.

«Гасіння пожеж веде до накопичення в клітинах організму канцерогенів, що потрапляють через шкіру. Хоча шкідливі сполуки потроху виводяться, пошкодження ДНК, спровоковані ними залишаються. Важливо створити методи, які могли б надати допомогу в захисті від таких з’єднань» , – зазначила Дженніфер Кейр, одна з авторів дослідження.

Аналіз декількох сотень проб, узятих у пожежників показав, що загальна концентрація канцерогенів у них зросла приблизно в 2,5-5 разів після повернення з місця трагедії. В окремих ситуаціях фіксувалося зростання частоти мутацій в 70-74 рази. Вчені впевнені, канцерогени здатні проникати крізь шкіру по 2-ом причинам.

Читайте також: Медики розповіли, які страви з риби небезпечні для здоров’я

Перша полягає в тому, що поряд із захистом органів дихання пожежники рідко користуються засобами, які покривають тіло повністю. Друга – дія високих температур провокує розширення пор. Це збільшує можливість проникнення в організм канцерогенів. Крім цього, при такій ситуації шкіра може поглинати летючі молекули безпосередньо з повітря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів