Для того, щоб значно знизити ризик утворення раку, необхідно відмовитися від шкідливих звичок, вести активний здоровий спосіб життя і ретельно стежити за здоров’ям. Однак є менш очевидні, але ефективні поради, які також знижують ризик виникнення онкологічних захворювань. Ось вони:
- Відмовтеся від солодких газованих напоїв і виключіть цукор зі свого раціону.
- Менше сидіть, більше рухайтеся і намагайтеся робити 10 000 кроків на день.
- Пийте зелений чай, багатий на епігаллокатехін-3-галлат – це катехін поліфенол, який бореться з раком.
- Їжте броколі, приготовлену на пару (в приготовленої таким чином броколі міститься більше протиракових глюкозинолатів, ніж в вареній або смаженій).
- Їжте бразильські горіхи; вони багаті селеном – мінералом, який особливо корисний для зниження ризику раку простати, колоректального раку і раку легенів.
- Їжте артишоки – вони багаті на силімарин – антиоксидант, який знижує ризик розвитку раку шкіри.
- Подбайте про те, щоб отримувати в достатній кількості вітамін D.
- Нормалізуйте співвідношення омега-3 і омега-6 жирів в раціоні, вживаючи високоякісне масло кріля і скорочуючи споживання перероблених рослинних масел, таких як кукурудзяне, соєве та рапсове.
- Спіть в повній темряві; світло в нічний час пригнічує вироблення в організмі мелатоніну, що володіє протираковою дією.
- Їжте цибулю – відмінне джерело протиракового кверцетину; кверцетин пригнічує ріст ракових клітин пухлин молочної залози, товстої кишки, простати, яєчників, ендометрія і легенів.
- Уникайте впливу токсинів навколишнього середовища, в тому числі канцерогенних речовин хімічної очистки PERC (перхлоретілена).
- Відмовтеся від картоплі фрі і чіпсів, які можуть містити високий рівень канцерогенного акриламіду (це з’єднання, яке утворюється в процесі приготування продуктів при високій температурі)
- Їжте ферментовані овочі – вони корисні для здоров’я кишечника, а в процесі ферментації, який відбувається під час квашення капусти, виробляються такі протиракові з’єднання, як ізотіоціанати, індол і сульфорафан.