Банани і авокадо захистять від інфаркту

Дослідницька група з Університету Алабами (University of Alabama) з’ясувала, що дефіцит калію може не кращим чином впливати на роботу серця і судин. Справа в тому, що при нестачі цього мікроелемента, стінки кровоносних судин втрачають свою еластичність: це може призводити до розвитку серцево-судинних захворювань і навіть летального результату.

Вчені на чолі з Ябінг Чен (Yabing Chen) провели експерименти на мишах: гризунів годували їжею з різним вмістом калію. Вони показали, що нестача калію викликала посилення кальцифікації стінок судин, а його достатня кількість, навпаки, пригнічувала цей процес.

Дослідники вважають, що все це справедливо і для людей, а це значить, що дефіцит калію може спровокувати появу проблем з серцем. Ще один з членів дослідницької групи, Пол Сандерс (Paul Sanders), пояснює, що особливо важливо вживати достатню кількість калію тим, хто входить до групи підвищеного ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Крім того, добре відомо, що калій важливий для м’язових скорочень, а його нестача може спровокувати судоми, спазми, порушення роботи як скелетної, так і м’язової мускулатури.

Найпростішим способом може стати введення в раціон достатньої кількості продуктів, що містять цей мікроелемент. Серед продуктів, багатих калієм, молоко, шпинат, картопля, банани і авокадо. Для нормальної роботи скелетних м’язів, серця і судин варто вживати хоча б один з цих продуктів щодня.

Поділись


Новини партнерів