Що таке мелазма і які фактори її викликають

Мелазма – це стан шкіри, який призводить до появи коричневих та сірих плям. Як правило, вона вражає щоки, лоб, перенісся, підборіддя та ті частини рук і ніг, які піддаються впливу сонячного світла. Частіше мелазма зустрічається у жінок. Якщо не вживати заходів, з віком вона посилюватиметься. Причин такого стану шкіри може бути декілька, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Дерматолог  доктор Джусія Бхатія Сарін детально розповіла, які фактори можуть спричиняти мелазму. “Точна причина мелазми невідома. Можливе існування декількох  факторів, включаючи вплив сонця, гормони, пов’язані з вагітністю, стан щитовидної залози, певні засоби по догляду за шкірою та ліки, які можуть призвести до мелазми. Також вона частіше виникає у людей з темнішим відтінком шкіри”, – каже дерматолог.

Вона розповіла про кожен з факторів, що може спровокувати мелазму:

Вплив сонця. УФ-промені сонця стимулюють клітини, що виробляють пігменти. Вплив сонця є однією з основних причин такого стану шкіри. Навіть невелика кількість сонячних променів може призвести до того, що мелазма повернеться після зникнення.

Дисбаланс гормонів. Коливання рівня гормонів є причиною мелазми, пов’язаної з вагітністю. “Таблетки для оральної контрацепції також можуть викликати мелазму з тих же причин, що полягають в порушенні балансу гормонів”, – говорить доктор Сарін.

Деякі продукти для догляду. Продукти, які подразнюють шкіру, можуть погіршити цей стан та посилити пігментацію. Також мелазма може бути побічним ефектом вживання деяких ліків.

Мелазма, яка з’являється внаслідок вагітності або прийому оральних контрацептивів, переважно зникає з часом. Важливо запобігати подальшому пошкодженню шкіри регулярним застосуванням сонцезахисного крему (з SPF 30 або більше). Також зверніться за допомогою до дерматолога для ефективної боротьби з цим станом. Може минути кілька місяців, поки лікування покаже результати.

Поділись


Новини партнерів