Як зберегти молодість стоп: 5 головних порад

Питання збереження краси ніг актуальне завжди – незалежно від того, чи встигли ви вже зіткнутися з віковими змінами чи ні. Як правильно доглядати за стопами, щоб без сорому носити відкрите взуття і з задоволенням гуляти босоніж – розбираємося в нашому матеріалі.

На старіння в цілому і старіння ніг зокрема в першу чергу впливає фактор спадковості. Але так званий ген старіння може запуститися рано, а може дрімати – на це медицина вже навчилися впливати. Відразу потрібно відзначити, що чарівної палички не існує, і уповільнити старіння можна тільки сукупністю факторів, і для кожної людини цей набір індивідуальний. Про те, які способи боротьби зі старінням стоп існують, нам розповіла фахівець з хірургії стопи, дійсний член Товариства Ордена лікарів Італії Євгенія Зайцева.

Боремося з набряком

Без турботи про здоров’я стоп їх красу не зберегти, тому починаємо наш огляд з базових принципів догляду. Стопи – це здатність навантажена частина тіла, в якій при наявності фізіологічних порушень виникає набряклість, а разом з нею і венозні застої. Тому в справі профілактики старіння ніг вкрай важливо дбати про поліпшення кровотоку. І тут відмінно працює гімнастика для стоп. Зараз на ринку представлено безліч ролерів (круглі, довгасті і ін.) Для їх прокатки і масажування. Здійснюючи подібну розминку як мінімум раз в день, ви допоможете кровоносним судинам залишатися в тонусі і працювати без перебоїв.

Якщо ви стикаєтеся з регулярною втомою і набряком ніг, буде корисно в першу чергу звернутися до остеопата, який проведе сеанс більш глибокого масажу з впливом на певні точки стоп. При цьому фахівець напевно не зупиниться на даній зоні і буде працювати з ногами в цілому, аж до стегон, що в загальному – дуже добре, так як в нашому організмі все взаємопов’язано.

Запобігаємо кістковим змінам в стопі

Ви напевно знаєте, як виглядає деформована стопа з випираючою кісточкою з зовнішньої або внутрішньої сторони. Звичайно, це питання можна вирішити хірургічним шляхом, але краще не доводити до крайньої стадії і «підстелити собі соломку».

Варто відзначити, що до подібних деформацій схильні ті, у кого вже є діагноз «плоскостопість» або ж ця хвороба є у багатьох членів сім’ї, тобто вона з високою часткою ймовірності передалася вам у спадок.

Щоб не потрапити в «групу ризику», важливо контролювати навантаження на стопи. Провели цілий день на каблуках, і тепер ноги буквально горять? Не забудьте зазирнути до ортопеда і замовити собі спеціальні устілки, які допоможуть правильно розподілити навантаження на стопи навіть в туфлях на шпильці.

Але радіти завчасно не варто: бігати на підборах 24/7 не варто навіть з ортопедичними устілками. Ваші стопи не готові до таких навантажень, тому для щоденної активності вибирайте зручне взуття. До слова, балетки і снікерси на плоскій підошві псують стопи не менше каблуків, тому устілки в будь-якому випадку необхідні.

Трави, вітаміни та інші активатори краси

Краса починається зсередини, тому важливо стежити за здоров’ям і вчасно допомагати організму вітамінами. Самолікуванням займатися не варто, тому прийом будь-яких серйозних препаратів і вітамінних комплексів краще індивідуально обговорювати з лікарем.

Для краси і здоров’я стоп дуже важливо уникати застоїв і вчасно виводити воду. Хорошим дренажним ефектом славиться екстракт ананасу. Натуральним антиоксидантом вважається екстракт з виноградних кісточок, а трава босвелія покращує кровообіг – її часто використовують як в традиційній медицині, так і в аюрведі.

Також варто пам’ятати про те, що з віком в організмі людини зменшується вироблення колагену, тому допомога у вигляді додаткового прийому цієї речовини ніколи не буде зайвою. Але, знову ж таки, краще – ворог хорошого: приймати колаген аби поповнити запас або ж заздалегідь, коли і свого ще достатньо, точно не потрібно.

Усуваємо сухість шкіри і вирішуємо питання з нігтями

Якщо у вас суха шкіра на п’ятах, яка раз у раз тріскається і швидко грубіє, є проблеми з ламкістю або вростанням нігтів, то за рішенням потрібно йти до лікаря подолога. Саме він, а не майстер педикюру, зможе підібрати правильний щоденний або лікувальний догляд і розповісти все, що «написано» у вас на стопах.

Нерідко буває таке, що з’являються проблеми на стопах, а першопричина проблем криється зовсім в іншому. Подолог зможе дати професійну оцінку ситуації і направити вас до потрібного фахівця.

Поява натоптишів сигналізує про те, що навантаження на стопи розподіляється некоректно. Щоб уникнути деформації суглобів, важливо своєчасно підібрати коригувальні устілки. Зробити це, так само як і зняти натоптиші без механічних пошкоджень здорових тканин, зможе кваліфікований подолог.

Тішимо себе з користю для здоров’я

Спа-процедури для ніг – це приємно і корисно. Для цього ви можете піти в спа-салон, а можете провести процедуру в домашніх умовах. Підберіть собі скраб, розслаблюючу ефірну олію або сіль для ванни. Дайте стопам відпочити в теплій воді, а після цього скористайтеся скрабом, щоб видалити частинки ороговілої шкіри. На завершення нанесіть живильний крем і зробіть легкий масаж стоп. У спа-салоні вам можуть запропонувати більш широкий спектр маніпуляцій – вибирайте на свій смак.

Тепер ви знайомі з основами anti-age догляду за стопами. Застосовуйте його і не забувайте, що для збереження краси і здоров’я ніг про них треба дбати регулярно – щоб не розгубити завчасно те, що подарувала природа.

Читайте також: Плюси та мінуси використання рицинової олії для догляду за шкірою

Поділись


Новини партнерів