Алергія на косметику: чому виникає і що робити

Сухість шкіри, печіння, почервоніння, висипання і навіть закладеність носа – це далеко не повний перелік прояви алергічної реакції на косметичні засоби. Ви завжди вивчаєте склад, або вибираєте по красивій упаковці, і обіцянці зробити вашу шкіру ідеальною? Але ж це, частіше за все, лише хитрий трюк маркетологів.

Барвники, консерванти, ароматизатори – це не тільки те, що допомагає косметиці добре пахнути, бути красивою, і довго зберігатися. Все це може викликати різні алергічні реакції.

Найчастіше, алергію викликає один або кілька компонентів зі складу засобів. Перша складність – визначити, що саме викликало алергію. Першою під підозру потрапляє косметика тривалого впливу (стійкі губні помади, водостійкі туші). Постарайтеся купувати якісні засоби, а краще мінімізувати їх використання.

Ніколи не ігноруйте прояв алергії. Якщо ви зіткнулися з такою проблемою, негайно змийте макіяж водою, випийте антигістамінний препарат, на час припиніть використання косметичних засобів. Відвідайте лікаря-алерголога або дерматолога. Для підбору підходящої вам декоративної косметики, зверніться до косметолога. Так ви зможете запобігти проблемам зі шкірою.

Пам’ятайте, при постійній появі алергії або гострих її проявах, відкладати візит до лікаря категорично заборонено!

Щоб не піддавати свою шкіру небезпеці, запам’ятайте прості правила при виборі косметики:

1. Уникайте засобів зі стійким, сильним запахом. У такі косметичні засоби додають ароматизатори, які можуть бути алергеном. Натуральні ароматизатори не виняток;

2. Якщо колір засобу занадто яскравий і неприродний краще відмовитися від нього. Особливо це стосується рум’ян, пудр, помад і навіть шампунів;

3. Завжди дивіться на термін зберігання, чим він більший, тим імовірніше, що в складі косметики містяться консерванти. Саме вони дозволяють їй зберігатися довгий час;

4. Намагайтеся купувати косметичні засоби в спеціалізованих магазинах;

5. Читайте склад засобу, яким ви раніше не користувалися. Чим він довший, тим більша ймовірність вмісту великої кількості шкідливих компонентів. Кращий варіант – використовувати пробник. Так ви перевірите реакцію, і позбавите себе від покупки невідповідного вам засобу.

Читайте також: Дерматолог розповіла, чи достатньо захищає від сонця декоративна косметика з SPF

Дотримуючись цих простих правил, можна знизити ймовірність прояви алергічної реакції, але взагалі виключити її, на жаль, не можна. Навіть при невеликих проявах проблеми, змийте макіяж і зверніться до фахівця. Не варто тепер і займатися самолікуванням, ви можете собі нашкодити.

Поділись


Новини партнерів