Фахівці розповіли, що спричиняє веснянки та чи становлять вони небезпеку для здоров’я

Скоріш за все ви бачили людей із веснянками, можливо вони навіть є у вас. Але чи знаєте ви, що спричиняє появу веснянок? Є декілька факторів, що призводять до їх виникнення. У деяких людей вони з’являються швидше, ніж в інших, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Веснянки – це результат поєднання генетики та впливу сонця. Гени відіграють певну роль, оскільки вони визначають, скільки меланоцитів буде у вашій шкірі. Меланоцити – це клітини шкіри, які виробляють темний пігмент меланін. Люди з більш темною шкірою народжуються з більшою кількістю меланоцитів, ніж люди зі світлою шкірою.

Однак ті, хто має світлу шкіру, більш схильні до появи веснянок. Це тому, що меланоцити у них розкидані по тілу невеликими щільними скупченнями – як міста на карті. Коли ці меланоцити піддаються впливу ультрафіолетових променів, вони збільшують вироблення меланіну, який розподіляється нерівномірно по шкірі, утворюючи нешкідливі маленькі коричневі плями.

Веснянки зазвичай з’являються на тих частинах тіла, які найбільше піддаються впливу сонця. Ось чому найчастіше вони з’являються на обличчі. Їх можна помітити також на інших частинах тіла, які часто перебувають під сонячним промінням, таких як руки, ноги та груди, як зазначає Нада Ельбулюк, доктор медицини, дерматолог Keck Medicine.

Оскільки веснянки тісно пов’язані з впливом сонця, у багатьох людей вони з’являються навесні та зникають восени.

Хоча веснянки не становлять небезпеки для здоров’я, за ними краще спостерігати – вони не повинні помітно змінюватись за розміром, формою та зовнішнім виглядом. Якщо в людини з’являється коричнева пляма, яка змінює розміри та форму, варто здати аналізи, аби впевнитись, що це не аномальна родимка, меланома, чи інше новоутворення, каже Ельбулюк.

Хоча поява веснянок не обов’язково означає, що ви недостатньо захищаєте свою шкіру від сонця, якщо вони темніють або якщо їх кількість збільшується, вам слід використовувати сонцезахисний крем з більшим фактором захисту. Фахівці рекомендують використовувати сонцезахисний крем широкого спектру дії з SPF 30, або вище, з великим вмістом оксиду цинку. Широкоспектральний SPF 30 захищає вас від 97% сонячних променів. Захист, який забезпечує SPF 50 відрізняється мінімально – такий крем блокуватиме близько 98% сонячних променів. SPF 15, з іншого боку, лише захищає вас від сонячних опіків  але не від пошкоджень, що призводить до передчасного старіння та раку шкіри. Також не варто перебувати під прямим сонячним світлом у розпал дня, особливо, якщо ви схильні до опіків.

Поділись


Новини партнерів