Фахівці розповіли, які справжні причини появи зморшок

Зморшки утворюються, коли руйнуються сполучні тканини вашої шкіри – колаген та еластин. Цей процес відбувається природним шляхом з часом, і саме тому ми схильні до появи зморшок з віком, пише Жіночий світ.

Однак вік – не єдиний фактор, який може призвести до появи зморшок. Генетика, вплив сонячних променів, куріння і стрес можуть завдати шкоди білкам шкіри і викликати появу зморшок.

Психологічний стрес може впливати на шкіру. Високий рівень кортизолу – гормону стресу – може призвести до розщеплення колагену та еластину та утворювати зморшки.

Наприклад, в одному дослідженні було встановлено, що хронічний стрес може прискорювати старіння шкіри та викликати утворення зморшок. Це тому, що стрес викликає запалення і погіршує здатність організму до самовідновлення.

Хронічний стрес також може призвести до інсулінорезистентності, говорить лікар Ольга Бунімович, лікар-дерматолог Медичного центру Університету Пітсбурга. Зниження рівня інсуліну призводить до підвищення рівня цукру в крові. Це спричиняє процес під назвою глікація, який зменшує еластичність шкіри. Це також призводить до ранньої появи зморшок.

Бунімович зазначає, що накопичувальний стрес від кризи COVID-19, економічні проблеми та соціальна ізоляція можуть спричинити зморшки. Вона рекомендує виспатися і спробувати медитацію, щоб боротися з високим рівнем стресу. Також експерти радять дотримуватись своєї звичної рутини по догляду за шкірою.

Після 20 років ваш організм щороку скорочує вироблення колагену на 1% . Знижується з віком і вироблення еластину.

Значну роль у появі зморшок відіграє і генетика. Нолані Гонсалес, лікар-дерматолог лікарні Маунт-Сінай, каже, що серед її пацієнтів є як люди, яким трохи за 20 років, зі зморшками, так і ті, кому вже більше 40, але вони мають гладеньку шкіру практично без зморшок.

Також є декілька зовнішніх факторів, які призводять до передчасного старіння:

  • Вплив ультрафіолетового випромінювання.  За підрахунками, 90% видимих ​​змін шкіри спричинені впливом сонця. Ультрафіолетові промені можуть прискорити появу зморшок, оскільки вони розщеплюють колаген. Щоб захистити свою шкіру від сонця, фахівці рекомендують щодня наносити сонцезахисний крем та вдягати закритий одяг, перебуваючи під прямими сонячними променями.
  • Паління. За даними клініки Майо, нікотин у сигаретах може обмежувати приплив крові до шкіри, тому вона не отримує необхідних поживних речовин. Хімічні речовини в сигаретах – їх понад 4000 – можуть також пошкодити колаген та еластин у шкірі.
  • Нездорова дієта. Надмірне вживання алкоголю призводить до дефіциту вітаміну А, що може прискорити появу зморшок. Сприяють прискоренню старіння шкіри і продукти з високим вмістом рафінованого цукру, а також насичених і транс-жирів. Згідно з дослідженням 2012 року, дієта з великою кількістю фруктів і овочів може збільшити кількість антиоксидантів у вашій шкірі, що уповільнює процес старіння шкіри.

 

Поділись


Новини партнерів