Причини випадання волосся у жінок і як з ними боротися

Коли волосся починає помітно випадати, найчастіше проблема ховається в гормональних змінах або в дисбалансі вітамінів. Але це не єдині причини – і наші експерти готові розповісти вам все найнеобхідніше!

Волосся відіграє величезну в роль в нашому сприйнятті. Я блондинка або брюнетка? У мене коротка стрижка «Пікс» або довгі локони, як у русалки? Навіть якщо відкинути стереотипи про те, що волосся впливає на ідентичність жінки, важко не помітити, як піднімається настрій після зміни образу, стрижки або фарбування.

Немає нічого дивного в тому, що втрата волосся безпосередньо впливає на нашу самооцінку, настрій і впевненість в собі. За словами фахівців, в деяких випадках переживання настільки сильні, що призводять до хронічного стресу, неврозів і навіть депресій.

Чоловічому облисінню наука приділяє незрівнянно більше уваги, ніж жіночому, хоча саме ми переносимо втрату волосся важче. Однак, нам все ж є, що вам розповісти.

Вивчаємо цикл життя волосся

Здорове людське волосся слідує приблизно одному й тому ж патерну. Все починається з активної фази росту (анаген), яка триває 3-5 років. Потім йде перехідний період (катаген), що триває близько десяти днів, і, нарешті, фінальна фаза (телоген), коли волосся випадає. Після цього фолікул залишається неактивним близько трьох місяців, і потім цикл повторюється знову.

У деяких людей волосся переходить до третьої фази швидше звичайного, що є реакцією на найрізноманітніші подразники. Ними можуть стати нестача поживних речовин, хвороба, операція або проблеми з гормонами щитовидної залози.

В цілому, втрата волосся, його потоншення, погіршення зовнішнього вигляду і висічення кінчиків відбувається, коли нормальний життєвий цикл волосся порушений. Деякі з причин для цього є загальними для чоловіків і жінок, а якісь унікальні саме для нас. За оцінкою фахівців , для людей нормально втрачати від 50 до 100 волосин на добу. Якщо ця кількість збільшується, а зовнішній вигляд шевелюри погіршується, вам варто звернутися до трихолога.

Втрата волосся через гормональний дисбаланс, гострий стрес, недоїдання або нестачу мікроелементів, як правило, оборотна. Куди складніше повернути процес назад, якщо причина облисіння пов’язана з генетичною схильністю або специфічними аутоімунними процесами. Лікар-трихолог зазвичай починає з призначення аналізів крові, щоб визначити причину облисіння і діяти, виходячи з результатів.

Гормони

Ох вже ці гормони, вони здатні перетворити нашу шкіру, волосся і нігті в справжній кошмар. Або, навпаки, зробити настрій чудовим, змусити шкіру сяяти, а волосся – блищати.

На здоров’я волосся впливає правильний баланс естрогену, прогестерону і тестостерону. Естроген зазвичай змушує волосся рости добре і густо, але його надлишок порушує рівновагу: тіло у відповідь виділяє більше тестостерону. Як це не парадоксально, високі рівні естрогену тягнуть за собою втрату волосся по «чоловічому», тестостероновому типу. Дисбаланс гормонів зазвичай визначається генетичною схильністю, але причиною можуть стати і різні захворювання.

Гормони при вагітності

Свіжоспечені мами часто лякаються, виявивши на гребінці велику кількість волосся, що випало. Це що, сезонна линька? Ми з немовлям станемо однаково лисими?

Переживати не варто: випадання волосся після пологів пов’язано з тим, що під час вагітності ви отримали пишну блискучу гриву свіженького волосся в активній фазі росту. Після народження дитини рівень гормонів змінився, що призвело до випадання «новачків». Іноді вони прихоплюють за компанію і волосся, яке ви дбайливо ростили до вагітності. Лікарі пов’язують це з фізичним стресом організму через пологи і гормональну перебудову.

Найчастіше випадання починається через три місяці після народження малюка і закінчується ще через чотири. Харчуйтеся правильно і повноцінно, подбайте про те, щоб отримувати всі необхідні вітаміни і мінерали. Скоро нове волосся з’явиться на світ.

Гормони при менопаузі

Як ми вже розповідали, естроген і прогестерон робить наше волосся живим і густим, але саме ці гормони різко знижуються при менопаузі. Андрогени («чоловічі» гормони) перестають компенсуватися естрогенами, що призводить до втрати волосся. Зазвичай з цією проблемою добре справляється замісна терапія та спеціальні препарати, що пригнічують активність тестостерону.

Гормони щитовидної залози

Щитовидна залоза регулює наш метаболізм, тому втрата волосся і набір ваги – привід для лікаря перевірити рівень гормонів саме цього органу. При гіпотиреозі щитовидна залоза працює недостатньо продуктивно, що може привести до оборотної алопеції і навіть випадання брів. Але не лякайтеся, після гормональних рівнів все волосся виросте знову.

Анемія

Дефіцит заліза, або анемія – одна з найпоширеніших причин, через яку у жінок випадає волосся.

Брак заліза в організмі безпосередньо позначається на якості волосся і їх життєвому циклі. Волосся швидше переходить у фазу телогена, в якій фолікул звільняється від волоска і впадає в «сплячку». Тому стежте за рівнем заліза в крові, особливо якщо у вас рясні місячні або строгий вегетаріанський (веганський) раціон.

Залізо використовується не тільки для росту волосся, але й у виробництві червоних кров’яних тілець. З огляду на те, що їх кількість і якість для організму куди приоритетніша за вашу зачіску, в умовах дефіциту він рішуче робить вибір на користь нових клітин крові. Втім, цю проблему досить легко вирішити прийомом препаратів заліза, як у формі уколів, так і у вигляді таблеток

Розлади харчової поведінки

Це зонтичний термін, який може мати на увазі різні стани (анорексія, орторексія, булімія) в різних співвідношеннях. Тіло реагує на них по-різному, але завжди – фізичним стресом, нерідко включає втрату волосся. Кератин, з якого складається волосся, не є життєво-важливим для нашого тіла, і в умовах браку їжі воно просто перестає рости.

Організм в екстремальних ситуаціях чітко виставляє пріоритети, і поновлення волосся, нігтів і шкіри знаходиться в самому низу списку.

Хороша новина – при поверненні до повноцінного харчування, багатому вітамінами і мікроелементами, волосся повертається до нормального росту приблизно через півроку.

Не будемо забувати, що навіть при переїданні люди можуть залишатися без необхідних мікро і макроелементів. Якщо людина харчується солодощами і фастфудом, її тіло «голодує», що теж може вплинути на стан волосся.

Спадковість

Спадкова алопеція іноді зустрічається серед жінок. Зазвичай вона виглядає як більш-менш рівномірне зменшення кількості активних фолікул по всій голові ( а не чітко окреслені безволосі ділянки).

Такого роду облисіння може початися практично в будь-якому віці, але частіше запускається менопаузою, тому що воно, крім іншого, пов’язане з рівнем андрогенів. Жінки, які страждають від синдрому полікістозних яєчників можуть помітити втрату волосся і раніше, так як цей стан пов’язаний з надлишком «чоловічих» гормонів.

Лобова фіброзуюча алопеція

Це досить рідкісний стан, який зустрічається переважно у жінок в постменопаузі. При фіброзуючій алопеції (або, як її ще називають, лобно-скроневій рецесії), волосся втрачається безповоротно, залишаючи лисі ділянки спереду і з боків голови. Лікарі не знають точно, чому так відбувається, але припускають, що всьому виною аутоімунні процеси – тіло жінки атакує волосяні фолікули, залишаючи замість них рубцеву тканину. На жаль, цей процес незворотній.

Дисбаланс інсуліну

Якщо жінка вживає багато продуктів з високим глікемічним індексом і веде малорухливий рівень життя, то її організм відповідає високим рівнем інсуліну. Що, в свою чергу, порушує овуляцію і дає команду яєчникам виробляти більше тестостерону – з передбачуваним результатом.

На щастя, після повернення інсуліну і гормонів в здорові межі, якість волосся відновлюється.

Стрес

Ми знаємо, наскільки руйнівним буває стрес для організму. Він запускає перевиробництво кортизолу, той дає команду інсуліну, який, в свою чергу провокує надлишок тестостерону. Якщо ви пережили травмуючу подію, досить висока ймовірність, що через два-чотири місяці ваше волосся «посипиться». Йому буде потрібно приблизно півроку, щоб прийти в себе і «повернутися в лад».

Поділись


Новини партнерів