Думка косметолога: як користуватися кислотами в весняно-літній період

Ось уже який рік в догляді дуже модно використовувати засоби з кислотами. Все-таки glass skin і yoga skin без цих інгредієнтів практично неможливо досягти. Ми вирішили поговорити з Марією Бондарєвою, лікарем дерматологом-косметологом клініки Remedy Lab, і дізнатися, чи можна наносити кислотні засоби на шкіру навесні і влітку.

Чому косметологи зазвичай не рекомендують користуватися засобами з кислотами влітку?

Кислоти потрібні, щоб відлущувати і оновлювати роговий шар за рахунок хімічного впливу, а не фізичного ( абразивні частинки та інше). Після використання подібних засобів чутливість шкіри до УФ-променів підвищується, і ймовірність отримання опіку або появи пігментації теж зростає. Саме тому в літній час слід бути обережними із застосуванням кислот.

Кому дійсно варто відмовитися від кислот в цей час?

Це варто зробити в першу чергу тим, у кого є фотодерматит – реакція на сонце у вигляді почервоніння і свербіння. Крім того, до групи ризику потрапляють люди з чутливою шкірою і зі схильністю до утворення пігментації. У цих випадках ми скасовуємо кислоти не тільки влітку, а й задовго до літнього періоду: з лютого.

А навесні їх можна використовувати?

Деякі з них так. Але справа в тому, що всі кислоти різні, і тільки лікар, керуючись знанням про хімічні процеси, може грамотно підібрати кислоту тому або іншому пацієнтові.

Яким кислотам варто віддати перевагу навесні і влітку?

Хочеться відзначити мигдалеву кислоту за її легкий відлущуючий ефект. Вона навіть у високій концентрації не викликає роздратування шкіри. Підійдуть і ті кислоти, які не підвищують чутливість шкіри до певних видів сонячних променів. Наприклад, ми знаємо, що є ультрафіолетові промені типу А і B. Так ось, полігідроксикислоти не підвищують чутливість до ультрафіолету типу B ( UVB). Це нове покоління кислот з м’яким, щадним впливом, які підходять навіть для чутливої шкіри. При ретельному захисті від сонця їх можна використовувати не тільки навесні, але й влітку. Можна включати в догляд і засоби з лактобіоновою кислотою. Вона надає мінімальний подразнюючий ефект і добре переноситься шкірою.

Потрібно врахувати, що при деяких станах шкіри неможливо обходитися без кислот. У цей період кислоти використовуються для лікування шкіри.

Якщо дівчина все ж використовує кислоти в догляді, то як їй варто захищати шкіру влітку?

Якщо в догляді все-таки присутні кислоти, то обов’язковим є високий рівень захисту – не менше SPF30. Сонцезахисний крем слід наносити за 20 хвилин до виходу, а кислоти використовувати у вечірній час. Якщо ми знаходимося на сонці ( під час відпочинку), то захист слід оновлювати кожні 2-3 години. Враховуйте також і те, що сонцезахисний крем змивається в воді, тому після кожного купання в басейні або морі його слід наносити повторно.

Що робити з ретинолом в літній період? Ми знаємо, що цей інгредієнт теж «не дружить» з сонцем.

Якщо ми говоримо про присутність ретинолу в засобах догляду, то його краще прибрати до настання осені. Цей інгредієнт може бути використаний в літню пору, якщо він призначений лікарем за показаннями, наприклад при лікуванні акне. В цьому випадку косметолог підбирає індивідуальну схему відходу і попереджає про всі наслідки.

Поділись


Новини партнерів