Напої, що містять дуже багато цукру, можуть підвищити ризик атеросклерозу — потовщення або затвердіння артерій, що, у свою чергу, може призвести до утворення тромбів, попереджає дієтолог.
Дієта грає величезну роль у нашому здоров’ї. Наприклад, певні продукти можуть підвищити можливість набору ваги або збільшити рівень холестерину. Однак те, що ми п’ємо, може мати не менший вплив.
Солодкі напої можуть бути одним із винуватців утворення тромбів через їх вплив на рівень холестерину. Тромби є невеликими згустками крові, які перетворилися на гелеподібну речовину.
Хоча вони необхідні для запобігання надмірній кровотечі при порізі, ті, які не розсмоктуються природним шляхом, можуть бути небезпечними. І якщо вони потрапляють у такі органи, як легені чи серце, це викликає серйозне занепокоєння.
Цукор може підвищити ризик утворення тромбів:
«Цукор не тільки збільшує рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності, але й викликає сильний окислювальний стрес і запалення, внаслідок чого ліпопротеїни низької щільності утворюють окислені ліпопротеїни низької щільності, що може підвищити ризик атеросклерозу», – каже лікар-дієтолог Пономарьова.
Як і у випадку жирів, запалення запускає такі процеси, як агрегація тромбоцитів, через яку утворюються згустки крові.
«Агрегація тромбоцитів є одним із факторів, що беруть участь в атеросклерозі, і це те, що призводить до обструкції та утворення тромбів».
Щоб знизити ймовірність утворення тромбу, він порадив не пити надто багато таких напоїв:
- Газовані напої.
- Неякісні фруктові соки (з додаванням цукру, без м’якоті).
- Настоянки.
- Енергетичні напої.