Червона риба – продукт корисний, але недешевий. Для повсякденного харчування, на жаль, вона доступна не всім. А ось хребти, що залишаються після обробки риби і продаються в замороженому вигляді, може дозволити собі кожен.
Стривайте і не морщіть ніс. Хребти червоної риби – хоч і економічний варіант, але від цього не менш смачний! Головне – при покупці вибрати м’ясистий хребет.
Ми підготували 5 відмінних рецептів на кожен день, від яких в захваті будете і ви, і ваші рідні.
Юшка з хребтів червоної риби
Складові:
- 1 хребет червоної риби
- 2,5 л води
- 3-4 картоплини
- 1 морква
- 1 цибулина
- 3-4 горошини чорного перцю
- 2-3 горошини запашного перцю
- 1 щіпка коріандру
- сіль за смаком
- 1 лавровий лист
- зелень за смаком
Приготування:
Хребет промийте, зріжте хвіст, плавники і смужки шкіри з лускою.
Розділіть хребет на кілька шматків, помістіть в каструлю, залийте водою. Поставте на вогонь, після закипання варіть на слабкому вогні під кришкою 40 хвилин. Періодично знімайте піну.
Хребти витягніть на тарілку. Бульйон процідіть і поставте назад на плиту. Додайте нарізану кубиками картоплю, подрібнену цибулю і терту моркву. Варіть 15 хвилин.
З хребтів зніміть всю м’якоть, покладіть її в каструлю. Додайте прянощі, лавровий лист, сіль. Варіть 10 хвилин. Подавайте суп із зеленню.
Хребти лосося, запечені з травами в духовці
Складові:
- 1 хребет лосося
- 2 щіпка солі
- 1 ст. л. суміші сухих трав (базилік, орегано, майоран, розмарин)
- 1 ст. л. оливкової олії
Приготування:
Підготуйте хребет риби: вимийте, зріжте плавники, хвіст і бічні смужки шкіри з лускою.
Розріжте хребет на порційні шматки.
Шматки риби посоліть з обох сторін, посипте травами. Кожен окремо покладіть на невеликий лист фольги, збризніть олією і запечатайте конвертиком.
Запікайте 20 хвилин при 180 градусах. Подавайте з овочами або відвареною картоплею.
Хребти лосося, смажені в клярі
Складові:
- 1 хребет лосося
- 2 яйця
- 1 ст. л. води
- 2 ст. л. борошна
- сіль за смаком
- чорний перець за смаком
- лимонний сік за смаком
Приготування:
Підготуйте хребет риби: вимийте, зріжте плавники, хвіст і бічні смужки шкіри з лускою.
Розріжте хребет на порційні шматки, полийте лимонним соком, поперчіть, посоліть за смаком.
З яєць, борошна, дрібки солі і води приготуйте кляр. У сковороді розігрійте олію.
Шматки риби занурюйте по черзі в кляр і відправляйте в сковороду. Смажте до рум’яної скоринки з обох сторін.
Солоні хребти лосося на закуску
Складові:
- 2 хребта червоної риби
- 0,5 ст. л. цукру
- 1 ст. л. солі
Приготування:
Підготуйте хребет риби: вимийте, зріжте плавники, хвіст і бічні смужки шкіри з лускою.
Розріжте хребет на порційні шматки, ретельно обсушіть паперовим рушником.
Цукор змішайте з сіллю. Насипте трохи суміші на дно ємності, в якій будете солити рибу. Викладіть підготовлені шматки, посипте їх сумішшю солі і цукру. Продовжуйте викладати шматки риби шарами, посипайте їх сіллю і цукром.
Затягніть ємність плівкою, поставте в холодильник. Через 12 годин закуска готова.
Перед вживанням хребти промийте та висушіть серветкою.
Холодець з хребтів червоної риби
Складові:
- 2 хребта червоної риби
- 1 цибулина
- 1 морква
- 4-5 горошин запашного перцю
- 1 корінь петрушки
- 2 лаврові листки
- 30 г швидкорозчинного желатину
- сіль за смаком
- 2 варені яйця
- 1 лимон
- зелень за смаком
Приготування:
Промиті хребти складіть в каструлю, залийте водою, щоб вона лише покривала рибу.
Доведіть до кипіння, додайте цілком цибулину і моркву. Варіть після закипання на слабкому вогні 40 хвилин. За 10 хвилин до закінчення варіння додайте спеції, за 3 хвилини – сік половини лимона.
Хребти з каструлі витягніть, бульйон процідіть, додайте потрібну кількість солі.
Частину бульйону відлийте в чашку, замочіть в ньому желатин. Набряклий желатин додайте основної частини бульйону, поставте на вогонь, прогрійте до повного розчинення. Не кип’ятіть!
М’якоть риби відокремте від кісток, викладіть рівним шаром в ємність для заливного. Влийте бульйон з желатином. Прикрасьте заливне часточками половинки лимона, зеленню, кружечками вареної моркви і яєць.