Рецепти “багатої” куті на Старий Новий рік: з коньяком, вершками та маслом

Старий Новий рік, або Щедрий вечір, щорічно відзначають в ніч з 13 на 14 січня. За традицією, увечері 13 січня українці варили кутю, яку в народі називали Щедрою кутею. Її заправляли смальцем (як варіант – вершками або вершковим маслом), додаючи всі звичні інгредієнти. Вважалося, що чим багатша (приготована з великою кількістю продуктів) кутя, тим кращим буде врожай і вище достаток у сім’ї.

Класична Щедра кутя

Складові:

  • 200 г пшеничної крупи
  • 125 г вершків
  • 125 г маку
  • 50 г очищених горіхів
  • 50 г родзинок
  • ваніль
  • цукор
  • мед

Рецепт приготування:

  • Перебрану і промиту крупу зваріть до м’якості протягом 2 годин, процідіть, охолодіть.
  • Мак залийте окропом і прогрійте до м’якості. Процідіть через густе сито, обсушити, пропустіть через м’ясорубку.
  • З’єднайте мак з пшеницею. Додайте подрібнені горіхи, родзинки, вершки, ванілін, цукор і мед за смаком. Перемішайте.

Щедра кутя з узваром і коньяком

Складові:

  • 400 г пшениці
  • 200 г маку
  • 100 г горіхів
  • 100 г сухофруктів (родзинки, курага, чорнослив)
  • 100 г меду
  • 1 ст.л коньяку
  • 50 г сушених яблук і груш (для узвару)

Рецепт приготування:

  • Спочатку приготуйте узвар. Залийте 50 г промитих сушених яблук і груш 200 мл води і доведіть до кипіння. Зніміть з плити і дайте настоятися мінімум дві години.
  • Далі відваріть пшеницю до готовності, заливши зерно водою в пропорції 1: 3.
  • Мак залийте окропом, а потім розітріть. Горіхи і сухофрукти розріжте на невеликі шматочки. З’єднайте пшеницю з сухофруктами, горіхами і маком.
  • У склянці узвару розмішайте мед і додайте його в кутю. Врахуйте, що кутя не повинна бути рідкою – можливо, вам знадобитися не весь компот. В самому кінці влийте ложку коньяку..

Щедра кутя з коньяком і вершковим маслом

Складові:

  • 1 склянка пшеничної крупи
  • 0,5 склянки маку
  • 0,5 склянки волоських горіхів
  • мед
  • 50 г вершкового масла
  • 1-2 ст.л. коньяку
  • 0.5 – 1 склянка ізюму
  • сіль

Рецепт приготування:

  • Замочіть пшеничну крупу на ніч, якщо немає часу, то на 2 години.
  • Залийте її водою в співвідношенні 1: 2 (1 частина крупи, 2 частини води). Посоліть і поставте варитися на слабкому вогні приблизно на годину.
  • Поки вариться каша, замочіть мак і родзинки в окропі. Подрібніть горіхи і обсмажте їх на сухій сковороді.
  • Злийте воду з маку і родзинок. Подрібніть мак в блендері або розітріть вручну, щоб він пустив молочко.
  • Змішайте всі інгредієнти. Додайте вершкове масло, рідкий мед і коньяк.

Традиції приготування куті на Старий Новий рік

  • Коли варять кутю, в будинку повинно бути тихо і спокійно.
  • Пшеницю беруть найкращу, а воду – чисту.
  • Правильна кутя складається з 3 складових: основи, заправки і добавок.
  • Щоб крупа не пригоріла використовуйте товстодонну посуду для варіння, а краще – чавунну.
  • Поєднавши всі компоненти, їх потрібно прогріти 10 хвилин, найкраще – в глиняних горщиках.
  • Густу кутю розбавте кип’яченою охолодженою водою, відваром з крупи або узваром.
  • Кашу довго не зберігайте, оскільки мед може заграти. З цієї ж причини не рекомендується класти свіжі фрукти. Краще додавайте мед безпосередньо перед подачею.

Джерело

Поділись


Новини партнерів