Лікарі назвали продукти, які захищають серце при гіпертонії

Представники Центру молекулярної медицини імені Макса Дельбрюка поставили собі за мету з’ясувати, як продукти харчування, вірніше корисні їх речовини, впливають на організм. Результати дослідження показали, що клітковина здатна стимулювати кишкові бактерії, які виробляють пропіонат – жирну кислоту. Дана речовина активним чином захищає організм від негативного впливу підвищеного тиску. Таким чином клітковина мінімізує ризик зміни серцевих тканин і розвитку атеросклерозу.

До експерименту було залучено лабораторних миш, у яких мав місце зазначений діагноз, їх розділили на дві групи. Одній давали пропіонат, інша – обходилася без нього. Спостереження показали, що в першому випадку серцево-судинні порушення були значно мінімізовані. Як пояснили вчені, це пов’язано з тим, що компонент допоміг пом’якшити діяльність Т-лімфоцитів (Т-хелперів) – активних учасників запальних процесів.

Експерти продовжили дослідження, викликавши аритмію штучним шляхом у мишей за рахунок впливу електричного струму. У групі, що одержувала жирну кислоту, порушення серцевого ритму спостерігалися лише в 20% випадків, на відміну від контрольної групи, де показник склав 70%. Вдалося з’ясувати і той факт, що важлива речовина працює лише за участю імунних клітин, так як при відключенні деяких – дію пропіонату було практично припинено.

За словами вчених, незважаючи на те, що користь клітковини ніколи не ставилася під сумнів, тільки зараз вдалося зрозуміти, яка жирна кислота стоїть за рядом позитивних впливів на організм. Гіпертонікам лікарі порадили приймати речовину як в якості самостійної добавки, так і включити в раціон продукти, багаті волокнами, серед яких зерновий хліб і фрукти.

Джерело

Поділись


Новини партнерів