11 страв, які ідеально підходять для меню на Новий рік

Новорічне меню — один з найважливіших і найцікавіших процесів у підготовці до свята. Багатий смаколиками стіл порадує не тільки вашу сім’ю і гостей, а й створить справжнє відчуття свята!

Новий 2019 рік — рік Жовтої Свині. Ця тварина любить смачно поїсти, повеселитися і не вибаглива до їжі.

Ось найоригінальніші, смачні і дуже красиві страви для вашого столу!

1. Картопля по-селянськи в духовці.

Складові:

На 5 порцій

  • 1,3 кг картоплі (або 1 кг чищеної картоплі без шкірки);
  • 5 ст.л. рослинної олії
  • 1 ч.л. без верху солодкої паприки;
  • 1 ч.л. без верху куркуми;
  • 1 ч.л. без верху солі;
  • 0,3 ч.л. сухого часнику;
  • 0,5 ч.л. гірчиці сухої або 1 ч.л. без верху готової;
  • 1 ч.л. суміші спецій для картоплі (коріандр, чорний перець, чебрець, майоран, кріп).

Приготування:

1. Картоплю почистіть, помийте. Наріжте її шматочками.

2. Пересипте картоплю в каструлю, поставте на плиту і залийте окропом (можна попередньо закип’ятити воду в чайнику). Варіть під кришкою з моменту закипання 3 хвилини.

3. Зніміть з плити. Злийте всю воду. Картоплю трохи остудіть.

4. Увімкніть духовку на 220 С.

5. У спеції влийте всю олію. Перемішайте. Влийте олію зі спеціями на картоплю. Накрийте каструлю з картоплею кришкою і інтенсивно потрусіть. Спеції повинні бути рівномірно розподілені.

6. На застелене фольгою деко в один ряд викладіть шматочки картоплі.

7. Фольгу змащувати олією не обов’язково.

8. Випікайте при 220С 20-30 хвилин не знижуючи температури. У всіх духовки різні, тому орієнтуйтеся на стан картоплі, як тільки вона стане золотистою і підрум’яниться — страва готова. Подавайте її теплою.

9. Можете доповнити картоплю сметанним соусом.

2. Курка, запечена в духовці з апельсинами і чорносливом.

Складові:

  • ціла курка;
  • один апельсин;
  • 80 г чорносливу;
  • 1 столова ложка спецій для курки;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець.

Приготування:

1. Перемішайте спеції в одному посуді. Підготуйте курку. Натріть її сумішшю спецій. Залиште курку на півгодини.

2. Чорнослив розмочіть в теплій воді протягом півгодини. Потім обсушіть його, наріжте навпіл.

3. Апельсин теж розріжте навпіл. Одну половину наріжте кубиками середнього розміру, а другу поки відкладіть.

4. Наріжте часник.

5. В одній мисці перемішайте руками апельсин, часник і чорнослив.

6. Коли курка постоїть, її потрібно наповнити цією масою.

7. Викладіть на деко грудкою вгору. Випікайте приблизно 2 години при температурі 170 градусів. Точний час готовності залежить від вашої духовки. Якщо курка почне підгоряти завчасно, прикрийте її листом фольги.

Подавайте курочку з гарніром або без.

3. Салат «Новорічний сюрприз».

Складові:

  • 100г шинки;
  • 100г консервованого зеленого горошку;
  • 100г крабових паличок;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 яблуко;
  • 2 картоплини;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • зелень для прикраси;
  • рослинна олія;
  • листя салату для прикраси;
  • сіль за смаком.

Приготування:

1. Картоплю почистіть і наріжте соломкою.

2. Посушіть і посмажте на олії, до золотистого кольору.

3. У мисці змішайте соломкою порізану шинку, крабові палички і огірок.

4. Додайте консервований горошок і соломкою порізане яблуко.

5. Додайте майонез і перемішайте.

6. Викладіть в салатницю листя салату. Прикрасьте зеленню. Салат можна подавати до столу.

4. Сьомга у вершковому соусі.

Інгредієнти (на 4 порції):

  • 600 г філе сьомги (4 шматочки);
  • 160 грам олії;
  • 350 грам білого вина;
  • 4 невеликих цибулини;
  • 400 грам вершків жирних;
  • 80 грам зернової гірчиці;
  • 4 лаврові листки;
  • сіль, мелений перець і перець горошком.

Приготування:

1. Один порційний шматок філе надріжте навпіл по м’якоті, не прорізаючи шкірки. Складіть навпіл. З усіх боків натріть його сіллю. Листок пергаменту змастіть олією, покладіть туди рибку. Поставте в духовку на 200 градусів на 5-7 хвилин.

Загортати в пергамент сьомгу не потрібно. Достатньо покласти лист на решітку духовки.

2. Поки риба печеться, підготуйте ніжний вершковий соус. Цибулю дрібно наріжте і швидко підрум’яньте її на рослинній олії. Потім додайте вино.

3. Тепер додайте в пательню лаврові листи, перець горошком, теплі вершки. Посоліть, поперчіть, додайте гірчицю. Перемішайте, встановіть мінімальний вогонь. Проваріть 5-7 хвилин.

4. Процідіть соус через сито. Розлийте отриманий соус по 4 порційних тарілочках, покладіть по шматочку риби. Подавайте в гарячому вигляді.

5. Оселедець під шубою.

Складові:

  • одна велика червона цибулина;
  • 4 варені картоплі;
  • 2 середніх відварних буряки;
  • дві відварені моркви;
  • один великий або два маленьких оселедця;
  • майонез.

Приготування:

1. Оселедець обробити на філе, видаліть голову, хвостик, хребет, кістки і шкірку. Наріжте маленькими кубиками.

2. Картоплю, буряки та моркву відваріть до готовності.

Щоб овочі вільно нарізалися, шматочки не прилипали один до одного і тримали форму, їх краще варити за пару годин до готування.

3. Варені овочі та цибулю наріжте маленькими кубиками. За бажанням, цибулю можна замаринувати, з додаванням оцту на 5 хвилин, а потім злити маринад. У невеликі склянки або креманки викласти продукти.

4. Поставте в холодильник на кілька годин, до початку свята. Перед подачею прикрасьте гілочкою кропу.

6. Олів’є з креветками.

Складові:

  • 2-3 відварені картоплини;
  • одна велика варена морквина;
  • 200 грам очищених креветок;
  • 3 крутих яйця;
  • півбанки горошку;
  • один довгий огірок;
  • майонез;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

1. Відварені овочі, яйця охолодіть і очистіть. Наріжте їх середніми кубиками, як зазвичай ви робите це на Олів’є.

2. Огірок помийте, також подрібніть кубиками. За бажанням, ви можете замінити свіжий огірок солоним або скомбінувати їх.

3. Креветки відварити у воді, додайте сік лимона, 1,5-3 хвилини після закипання. Це залежить від їх розміру. Якщо вони неочищені, їх обов’язково потрібно почистити. Великі креветки наріжте на шматочки, а дрібні можна залишити в цілому вигляді.

4. Всі продукти змішайте в салатниці. Додайте горошок, майонез. Підсоліть, за бажанням поперчіть і перемішайте. Салат вже можна подавати до столу.

7. Закуска «Ялинкові кулі».

Складові:

  • 300г курячого філе;
  • 100г сиру;
  • 50г волоських горіхів;
  • 2 яйця;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • 10-12 маслин (без кісточок);
  • 1 пучок кропу;
  • зелена цибуля;
  • 1-2 шт зубчик часнику;
  • сіль за смаком.

Приготування:

1. Куряче філе і яйця відваріть до готовності і остудіть.

2. У мисці змішайте дрібно нарізане м’ясо і терті яйця.

3. Додайте тертий сир, дрібно нарізаний кріп.

4. Додайте майонез і пресований часник. Добре перемішайте.

5. Горіхи подрібніть.

6. Ложкою наберіть салатну масу і покладіть в серединку маслину, сформуйте кульку і обваляйте в горіхах.

7. Викладіть на тарілку кульки.

8. Оформіть у вигляді ялинкових куль.

8. Тарталетки з сиром і червоною ікрою.

Складові:

  • 50 грам твердого сиру;
  • 100 грам червоної ікри;
  • 8-10 тарталеток, в залежності від їх розміру;
  • 100 грам плавленого м’якого сиру;
  • кріп;
  • чорна ікра (за бажанням).

Приготування:

1. Твердий сир наріжте дрібними смужками або кубиками. М’який сир помістіть в кондитерський шприц.

Якщо у вас немає спеціального шприца, ви можете скористатися звичайним целофановим пакетиком, зробивши надріз.

2. Твердий сир розподіліть по кошиках.

3. Вершковим сиром викладіть «трояндочки».

4. Прикрасьте гіркою червоної ікри. Доповніть вершковим сиром і зеленню. За бажанням, можете прикрасити чорною ікрою.

Перед подачею, закусці потрібно настоятися в холодильнику 1-2 години.

9. Фаршировані яйця.

Складові:

Для 12 шт

  • 6 відварених круто яєць;
  • 100г шинки;
  • 1 плавлений сирок;
  • 3 ст.л. майонезу;
  • зелень петрушки;
  • щіпка свіжомеленого чорного перцю.

Приготування:

1. Яйця розріжте на половинки уздовж. Вийміть жовтки. Жовтки відкладіть окремо в тарілку. Шинку дуже дрібно наріжте шматочками приблизно 2х3 мм. Сирок натріть на дрібній тертці.

2. Жовтки ретельно роздавіть виделкою. З’єднайте жовтки, шинку і сирок. Додайте майонез і дрібку чорного меленого перцю. Гарненько перемішайте. Суміш повинна вийти м’якою і однорідною. За допомогою 2-х чайних ложок нафаршируйте половинки білків.

3. Зазвичай частина суміші залишається, її можна використовувати як масу для бутербродів. Зелень петрушки дрібно наріжте. Кожну половинку посипте щіпкою подрібненої зелені, зеленню, що залишилася можна декорувати страву для подачі.

10. Фруктовий пунш — алкогольний коктейль.

Складові:

  • 2 склянки вашого улюбленого шампанського;
  • 2 склянки помитих і нарізаних фруктів;
  • склянка будь-якої газованої води;
  • 2 склянки фруктового соку.

Приготування:

1. Фрукти почистіть, помийте і наріжте невеликими шматочками. Великі ягоди, наприклад, полуницю, краще теж нарізати на 2 частини. Так вона наситить напій своїми ароматами.

2. Шампанське, газовану воду і сік перемішайте в одній чаші і додайте фрукти. Подавати можна відразу.

11. Теплий компот із сухофруктів з корицею.

Складові:

  • кориця і цукровий пісок на смак;
  • цедра з одного лимона;
  • 500 грам сухофруктів (на ваш смак);
  • чиста вода.

Приготування:

1. Сухофрукти помийте, висушіть. Помістіть в каструлю, засипте корицею і залийте водою. Варіть після закипання до м’якості фруктів. Потім вийміть їх з компоту шумівкою.

2. У сироп додайте цукор, покладіть шкірку від лимона і варіть деякий час, поки об’єм рідини не випарується приблизно на п’яту частину.

3. Компот можна подавати, як в теплому, так і в охолодженому вигляді.

Джерело

Поділись


Новини партнерів