Мортаделла – варена ковбаса з прянощами родом з регіону Болонья. Італійці ніжно люблять ці вишукані ласощі за соковитість, багатий смак і високий вміст м’яса – більше 97%! Ці пузаті барильця ні з чим не сплутаєш: саме вони стали аналогом аматорської ковбаси в СРСР.
Традиційна італійська мортаделла готується зі свинини зі свинячим салом і всілякими прянощами: ягодами мирта, мускатним горіхом, гострим перцем, маслинами, фісташками і часником.
Ми надихнулися класичним рецептом королеви ковбас і дещо його видозмінили, прибравши сало. Вийшла дуже смачна варіація Мортаделло, яку можна приготувати вдома.
Складові:
- Свинина – 300 г
- Яловичина – 200 г
- Яйце – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Оливки – 2 ст. л.
- Болгарський перець – 0,5 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Чорний перець (мелений) за смаком
- Червоний перець мелений за смаком
- Паприка за смаком
Приготування:
Пропустіть по 200 г яловичини і свинини через м’ясорубку. Посоліть, поперчіть і перемішайте, активно відбиваючи фарш.
Дрібно наріжте 100 г свинини, що залишилася, видавіть часник і перемішайте з м’ясом.
Додайте у фарш збите яйце і перемішайте.
Наріжте овочі: зелені оливки – кружальцями, болгарський перець – маленькими кубиками. Додайте до м’яса.
Накрийте ємність з фаршем плівкою і приберіть в холодильник на 3-4 години.
Половину охолодженого м’яса викладіть на харчову плівку, надайте йому довгастої форми. Щільно оберніть плівкою заготовку в кілька шарів, щоб майбутня мортаделла не розвалювалася при нарізці. Те ж саме виконайте з другою частиною фаршу.
Варіть мортаделлу 1,5 години на середньому вогні.
Дайте ковбаскам охолонути, зніміть плівку і обваляйте в червоному молотому перці або в паприці.
Така закуска зберігається не менше 2 тижнів, хоча зазвичай зникає набагато раніше. Один раз спробувавши її, ви відмовитеся від магазинної ковбаси. Ця пікантна закуска стане вашим фаворитом з першого шматочка. Обов’язково спробуйте приготувати її і розкажіть друзям.