Вагітність – відповідальний період для жінки, коли від її звичок та поведінки залежить здоров’я неї самої та майбутнього малюка. Найбільшою мірою це стосується їжі, тому вкрай важливо мати відповіді на всі важливі питання щодо раціону під час вагітності.
Корсині поради підготували консультанти з правильного харчування вагітних із “Клубу Турботливих Матусь” на сайті www.nestlebaby.com.ua/ua.
М’ясо, риба і яйця
Оскільки навантаження на систему травлення вагітної значне, то м’ясо має бути дієтичним, від молодих тварин, добре приготованим на парі чи відвареним. Добре підходять м’ясо кролика, індички, пісна баранина, дуже пісна свинина, а також конина та нутрія, хоч останнє вже трохи екзотично і є питанням звички.
Із сортів риби підходять лосось без черевця, сардини, скумбрія, форель, оселедець. Готувати рибу також слід на парі чи відварювати.
Яєчні страви дуже корисні для вагітних, але в міру, добре підходять курячі або перепелині яйця.
Молоко та кисломолочні продукти
На 12 тиждень вагітності вже наявні всі органи, але активно формується кісткова система. тому дуже важливо зараз забезпечити собі в раціоні продукти, багаті на кальцій, калій, магній та вітамін D. Адже плід в будь-якому разі візьме все необхідне з організму матері, тому слід подбати про належне відшкодування цих “збитків”, аби потім не трапилося втрати волосся, псування нігтів та слабкості кісток та м’язів. Для цього можна з’їдати щодня 100-150 г сиру, випивати чашку кефіру чи йогурту, ряжанки, будь-якого кисломолочного продукту.
Молоко теж дуже корисне, та не всі дорослі комфортно його перетравлюють. Тому не слід вживати цільне свіже молоко, якщо воно призводить до розладу кишечника, що може негативно вплинути на вагітність.
Овочі та фрукти можна вживати без обмежень, те саме стосується каш, а от від борошняних виробів та солодкої випічки краще час від часу відмовлятися, аби вберегти фігуру від наростання ваги.
Заборонені продукти для вагітних
Список може бути довгим, якщо враховувати кількість їжі, яка може прибути до столу з інших країн, тому доцільно обмежитися загальною рекомендацією вживати самі лише місцеві продукти. Це вбереже від харчового отруєння, алергічної реакції та різноманітних інфекцій та гельмінтозів.
Суші та сашимі з японського ресторану можуть бути приготовані частково з місцевих продуктів, але сира тваринна їжа підвищує ризики для здоров’я.
Гриби можуть викликати диспепсію, спазми кишечника, важкість у шлунку, блювоту, діарею, отруєння. Можна вживати добре протушені шампіньйони, що вирощені культурним способом, але від лісових грибів варто утриматися.
Також не годиться їсти сири з пліснявою та тофу. Варто утриматися від горіхів, дозволені лише місцеві види в незначній кількості та кедрові горішки по 20-25 г кілька разів на тиждень.
Їжа вагітної вкрай важлива для повноцінного розвитку плода, тому жінкам при надії слід уважно ставитися до власного раціону. Легких пологів!