Найстаріший спосіб приготування м’яса полягає в його практичній відсутності. Нам стало так звично смажити, запікати і варити продукти, що найбільш природний спосіб обробки – в’ялення – відійшло на задній план.
В’ялення м’яса буває різним, але наша редакція вирішила зупинитися на найпростішому і економному способі, який багато в чому нагадує приготування гравлаксу (сира риба в маринаді) на французький манер. По суті, це просто маринована в горілці яловичина, приправлена відповідними спеціями.
Складові:
- яловичина – 1 кг
- горілка – 150 мл
- сіль – 100 г
- цукор – 100 г
- чорний перець (горошком) – 1 ч. л.
- соняшникова олія – 3 ст. л.
Приготування:
Застеліть ємність відкритим пакетом. У пакет насипте сіль, цукор, перець, налийте горілку і олію. Перемішайте маринад.
Шматок м’яса (бажано без жилок) покладіть в пакет, обваляйте в маринаді і зав’яжіть пакет.
Залиште м’ясо в холодильнику на 3 дні, перевертаючи його один-два рази на день, щоб воно добре просочилося маринадом.
Дістаньте м’ясо. Не мийте його, а просто протріть паперовим рушником. Дайте йому трохи підсохнути і насолоджуйтеся надзвичайно простою і смачною закускою!
Маринована яловичина може дуже довго зберігатися, і вона однаково смачна як у щойно приготованому вигляді, так і в витриманому.
Ця закуска в сто раз краще звичної нарізки з салямі, а подавати її рекомендуємо з яєчним або сметанним соусом.
Ще один важливий момент: на протязі зберігання м’яса не забувайте його зрідка перевертати, щоб воно не підсихало зверху і не зволожувалося знизу.