Від конфітюру, джему і повидла варення відрізняється тим, що фрукти і ягоди в ньому зберігають первісну форму і плавають в тягучому сиропі. А ви знали, що варення може бути сухим?
Саме воно – сухе варення від київського підприємця Миколи Балабухи – прославилося настільки, що стало популярним не тільки в Російській імперії, а й в країнах Європи. Гості з Парижа, Відня, Італії (представники знатних родин) по дорозі до царського двору спеціально заїжджали до Києва, щоб придбати ці солодощі.
У 1834 р підприємливий автор солодощів придбав на Подолі маєток з садом. У нежитлових будинках на прилеглій території він облаштував цехи варення. У своєму ж будинку, що виходив на багатолюдну Андріївську вулицю, він організував фірмовий магазин солодощів.
З приходом більшовиків приватний бізнес сімейства Балабухи був ліквідований, а рецепт київського сухого варення з часом (і унаслідок великих потрясінь) був незаслужено забутий.
Складові:
- ягоди – 2,5 кг
- цукор – 1,25 кг
- вода – 2 л
Приготування
Ягоди переберіть, видаліть черешки, промийте. У вишень і черешень видаліть кісточки. Ягоди перекладіть в глибокий таз, засипте цукром, залиште на годину, щоб пустили сік.
Через годину вміст миски відкиньте на сито. В ягідний сироп влийте воду, доведіть до кипіння, варіть 5-7 хвилин, знімаючи піну шумівкою.
Ягоди залийте гарячим сиропом, залиште на 3-4 години. Знову злийте сироп і знову доведіть до кипіння. Залийте гарячим сиропом ягоди і знову почекайте 3 години. Повторіть процедуру ще 2 рази, щоб ягоди як слід просочилися сиропом.
В останній раз злийте сироп, ягоди в один шар викладіть на деко, застелене пергаментом, і відправте на 5-6 годин в духовку сушитися при 40-50 градусах. Сушити можна і на сонці, прикривши марлею, і в спеціальній сушарці. Висушені ягідки обваляйте в цукрі.
Сухе варення – першокласні ласощі для дітей, відмінна начинка для пирогів, оригінальна прикраса для тортів. З 2,5 кг ягід виходить приблизно 1,75 кг сухого варення.
Приємного чаювання і не забудьте поділитися рецептом цих дивовижних ласощів з друзями!