В’ялена вишня – особлива заготовка на зиму. Такі ягідки не порівняти з замороженими або консервованими: потрапляючи в випічку, крем або желейні десерти, вони приємно радують своїм кисло-солодким смаком і приємною пружною текстурою. Процес заготівлі в’ялених вишень схожий з приготуванням полуничних цукатів. Спочатку ягоди необхідно проварити в сиропі, а потім просушити в духовці або спеціальній сушці.
Якщо не зробити всіх зазначених маніпуляцій, ягоди залишаться кислими, так і в’ялити їх доведеться довше. З 2,5 кг свіжих вишень ви отримаєте 500 г в’ялених і баночку сиропу (літраж буде залежати від соковитості, у нас вийшло трохи більше 1 л). Повірте, воно того варте, адже в підсумку ви отримаєте продукт, який будете додавати і в паски, і в пісочні, листкові пироги або просто подавати до чаю.
Складові:
- Вишня – 2,5 кг
- Цукор – 1 кг
Приготування:
Вишню промийте проточною водою. Якщо є підозри, що в ягодах завелися черв’ячки, замочіть вишню в підсоленій воді на 20 хвилин, потім злийте рідину і ще раз сполосніть чистою водою.
Очистіть вишню від кісточок і засипте цукром, залиште на 4-5 годин, щоб ягоди пустили сік і наситилися солодощами.
Процідіть сироп і вилийте його у велику каструлю, доведіть до кипіння. Викладіть в сироп ягоди, помішуючи, варіть на малому вогні протягом 10 хвилин.
Знову дайте стекти сиропу. Сироп можна закатати в стерилізовану банку або відразу використовувати в приготуванні десертів, наприклад просочити ним бісквіт.
Застеліть деко пергаментом для випічки, викладіть на нього вишню в один ряд. Постарайтеся розташувати ягоди так, щоб вони не дотикалися.
Поставте вишню в розігріту до 80 градусів духовку і вяльте з відкритими дверцятами протягом 1,5 години. Потім понизьте температуру до 50 градусів і печіть ягоди ще 2,5 години.
Готові ягідки повинні вийти м’якими і при натисканні не виділяти сік. Зберігати таку вишню зручно в скляних банках в прохолодному місці, можна в холодильнику.
Заготовлюйте улюблені ягоди по-новому, а рецепт не забудьте зберегти в закладках!