Коли хтось вимовляє слово «шніцель», уява відразу малює тонкий пласт телятини або свинини овальної форми, відбитий, змочений в яйці, посипаний панірувальними сухарями, а після обсмажений на рослинній олії. Ви вже буквально бачите перед собою красивий шматок м’яса на тарілці, червону пляму гострого соусу і відчуваєте його запах. А як щодо шніцеля з капусти?
Не поспішайте відмовлятися. Ні, це не жалюгідна пародія або спроба обдурити любителів м’ясних страв. Шніцель з капусти – дуже смачна страва. Капустяні конвертики можна фарширувати, подавати з різноманітними соусами, готувати в піст. У нас ви знайдете кілька варіантів, які вам точно припадуть до смаку.
Шніцель з молодої капусти
Приготування:
- Розріжте качан молодої капусти на 8 однакових частин. Закип’ятіть воду, посоліть її і варіть капусту 10 хвилин. Після цього просто охолодіть і просушіть її.
- Обваляйте шматочки в борошні і вмочіть в суміші зі збитого яйця і спецій. Тепер зробіть паніровку з сухарів.
- Смажте шматочки на соняшниковій олії до тих пір, поки скоринка не стане золотистою.
Так, щоб приготувати таку страву, потрібно дочекатися сезону молодої капусти. Але, щоб готувати цілий рік, а не тільки в певний час – просто заморозьте листя цього молодого овоча.
Шніцель з чебрецем і орегано
Приготування:
- Візьміть 10 листків капусти. Проваріть їх підсоленій воді 5-7 хвилин. Зріжте щільну частину. Тепер зверніть кожен лист конвертом.
- Збийте яйце. Окремо змішайте 2 ст. л. пшеничного борошна, дрібку орегано і чебрецю. Обваляйте конвертик в пшеничній муці, а після занурте в яйце і просто запаніруйте.
- Смажте на рослинній олії.
Трави і спеції надають шніцелю особливого смаку і запаху. У вас є свої улюблені приправи? Не бійтеся додати і їх. Ви приготуєте вечерю для родини менше, ніж за 40 хвилин!
Шніцель з сиром
Приготування:
- Відваріть листя капусти (10 шт.) В підсоленому окропі протягом 10 хвилин. Відставте в сторону остигати.
- Наріжте 150 г сиру скибочками. Загорніть шматок в лист капусти.
- В окремій ємності змішайте 50 г борошна, по щіпці чорного меленого перцю і орегано.
- Обваляйте конвертики в борошні, а після умочіть у збите яйце і сухарі. Смажте до утворення хрусткої скоринки на рослинній олії.
Сирна начинка подобається багатьом. Тут ви можете купити не звичайний дешевий твердий сир, а смачніший або пікантніший варіант. Фантазії і можливостям немає меж, було б бажання.
Шніцель з грибним соусом
Приготування:
- Розріжте капустяний качан на 8 частин. Закип’ятіть воду, посоліть її. Відваріть шматочки капусти протягом 10 хвилин. Відставте в сторону остигати.
- Обваляйте шматочки в борошні.
- Збийте одне яйце. Умочіть кожен шматочок в яєчну масу, а після ще раз обваляйте вже в сухарях.
- Смажте на сковороді.
- Поки шніцелі готуються, окремо обсмажте 300 г подрібнених шампіньйонів з половиною дрібно нарізаної цибулини. Коли цибуля стане прозорою, додайте 2 ч. л. борошна і дрібку солі. Змішайте. Влийте 150 мл вершків. Потушкуйте 5 хвилин. Приправте рубаною зеленню.
- Поливши шніцель соусом, подавайте на стіл.
Соус з упаковки або банки – вчорашній день. Кажуть, що саме смачний соус може врятувати навіть звичайну страву, а приготувати його може далеко не кожен. Що ж, ми раді, що тепер ви в числі кращих.
Шніцель з цвітної капусти
Приготування:
- Розберіть 1 качан капусти на суцвіття. Відваріть все в підсоленій воді протягом 5 хвилин. Відставте остигати.
- Наріжте відварну капусту невеликими шматочками.
- У глибокій ємності змішайте капусту з 2 збитим яйцями, 2 ст. л. пшеничного борошна, а також сушеними травами за смаком, перцем і сіллю.
- Зліпіть з маси невеликі коржі. Обваляйте кожен в сухарях. Відставте в сторону на 10 хвилин. Після цього обсмажте на олії.
Цвітна капуста – страва, яка припала до душі багатьом нашим читачам. Тепер ми пропонуємо вдосконалювати свої вміння і меню. Приготуйте шніцелі, які стануть смачнішими за м’ясо.
Шніцель з гірчицею
Приготування:
- Невеликий качан капусти (300 г) розріжте на часточки. Обов’язково відваріть їх у підсоленій воді, а після охолодіть.
- Збийте 2 яйця, 2 ст. л. майонезу, 1 ч. л. гірчиці. Додайте 1 ч. л. сушених трав і дрібку солі. Всипте в отриману масу 3 ст. л. муки.
- Обваляйте кожен шматочок капусти в борошні, а після умочіть в клярі з гірчицею.
Обсмажуйте з усіх боків.
Гостренький і ароматний шніцель – саме те, що вам зараз потрібно. Візьміть улюблену гірчицю, та побільше. Додайте її в кляр, і ви перетворите звичайний качан капусти в приголомшливе частування.
Шніцель з пекінської капусти
Приготування:
- Візьміть 4 листа пекінської капусти. Відріжте тверду частину. Листя стане більш м’яким, якщо ви розкачаєте його звичайною качалкою.
- Візьміть два листи. Загорніть м’які краї і просто складіть 2 листочка стопкою. У вас вийде чотири шари. Посоліть кожен з них.
- Обваляйте в борошні, а після цього в збитому яйці. Посипте сухарями і обсмажте до золотистої скоринки.
Салати з пекінської капусти – не межа можливостей. Як щодо голубців або, скажімо, шніцелів? Потрібно всього 4 листа, трохи борошна, яєць і сухарів. Сім’я буде в захваті.
Шніцель в духовці
Приготування:
- У підсоленому окропі відваріть 10 листків капусти. Заверніть кожен конвертиком.
Обваляйте конвертики в борошні, потім – в яйці, а потім у панірувальних сухарях.
Обсмажте конвертики в соняшниковій олії. Перекладіть у форму. - Змішайте 4 ст. л. сметани і 150 г тертого сиру. Залийте цією масою конвертики у формі. Випікайте до появи скоринки при 190 ° С.
Ідея з обсмажуванням і запіканням не нова. Але її застосовують навіть в процесі приготування шніцелів. Тому що це смачно і ситно. Спробуйте, вам теж сподобається.
І нехай конвертики в паніровці нагадують оригінальну м’ясну страву лише віддалено. Хіба це зупиняє вас від експериментів? Якби кожен початківець кухар або великий гуру зупинявся щоразу, коли продукти здавалися несумісними, їжа була б дуже нудною і одноманітною.