Раціон харчування визначає час початку менопаузи

Співробітники Університету Лідса проаналізували дані більш ніж 14150 британських жінок. Учасниць розпитали про наявність дітей, харчування і стан здоров’я. Через 4 роки вчені зустрілися з учасницями ще раз. Жінки знову відповіли на питання і пройшли обстеження. Більше ніж у 900 жінок у віці від 40 до 65 років до цього часу почалася природна менопауза.

Дослідники виявили: у жінок, які вживали в великих кількостях здорову їжу, таку як жирна риба і свіжі бобові (горох, зелена квасоля), менопауза починалася пізніше. Також фахівці встановили, що зловживання рафінованими вуглеводами (наприклад, білим рисом і макаронними виробами) було пов’язано з раннім початком менопаузи.

Аналіз раціону жінок показав: жирна риба затримувала настання менопаузи майже на 3 роки. А через вживання макаронних виробів і рису менопауза починалася на 1,5 роки раніше, ніж в середньому. За даними попередніх досліджень, передчасне настання менопаузи підвищує ризик остеопорозу і серцево-судинних захворювань. Пізніше початок менопаузи збільшує ймовірність розвитку раку молочної залози, яєчників і ендометрію.

Поділись


Новини партнерів