Соковита і хрустка м’якоть редиски містить вітаміни, клітковину, пектинові речовини і мінеральні солі, які так корисні для нашого організму. З цього весняного овоча традиційно готують салати, в яких він добре поєднується з різними овочами, сиром, вареними яйцями і грінками.
Головне для салату – правильно вибрати редис. Адже тільки тверді плоди бувають соковитими і ароматними. А ось що додавати до цього інгредієнта, вирішувати вам. Різна зелень (рукола, кріп, цибуля, часник) вносить в страву пряні нотки. Варені яйця, картопля – навпаки-пом’якшують смак салату.
Свіжі салати з редиски
Салат з редису і яєць
Складові:
- 1 пуч. редису
- 4 яйця
- 1 цибулина
- 4 ст. л. сметани
- зелень кропу і петрушки
- сіль за смаком
- перець чорний мелений за смаком
Приготування:
- Молодий редис наріжте кружальцями, цибулю – півкільцями, зварені яйця – кубиками.
- Підготовлені продукти покладіть в салатник, чергуючи кружечки редиски, цибулі та яйця.
- Заправте сіллю, перцем, полийте сметаною і посипте дрібно рубаною зеленню.
Салат з редискою і кукурудзою
Складові:
- 1 пуч. редису
- 2 середніх огірка
- 0,5 банки консервованої кукурудзи
- 3-4 ст. л. сметани
- 4-5 шт. салатного листя
- кріп за смаком
Приготування:
- Редис і огірки наріжте тонкими пластинками. Листовий салат порвіть руками.
- Додайте кукурудзу і дрібно нарізаний кріп. Посоліть і заправте сметаною.
Салат з редиски і огірків з морквою
Складові:
- 250 г редиски
- 2-3 огірка
- 1 морква
- 1 пуч. зеленої цибулі
- 0,5 пуч. петрушки
- 200 г сметани (або 15 мл рослинної олії)
- сіль за смаком
Приготування:
- Редис і свіжі огірки наріжте соломкою, моркву натріть на крупній тертці, подрібніть зелень.
- Змішайте всі інгредієнти, заправте сметаною чи олією і посоліть за смаком.
Салат з редискою, грибами і броколі
Складові:
- 6-8 шт. редису
- 1 цибулина
- 200-300 г печериць
- 300 г броколі (свіжої або замороженої)
- 1 ч. л. лимонного соку
- сіль за смаком
- перець чорний мелений за смаком
- зелень (кріп, петрушка, зелена цибулька) за смаком
- 35 мл рослинної олії
Приготування:
- Цибулю дрібно наріжте, обсмажте до золотистого кольору, додайте нарізані гриби і обсмажте все разом. Готові гриби викладіть на серветку, щоб прибрати надлишки олії.
- Розберіть головки броколі на суцвіття і опустіть їх в киплячу підсолену воду. Варіть 1-2 хвилини.
- Редиску наріжте, зелень порубайте. Змішайте в салатниці шампіньйони, редиску, броколі, зелень, посоліть, поперчіть, збризніть лимонним соком. Додайте трішки олії і перемішайте.
Салат з редису і помідорів з соусом дзадзикі
Складові:
- 1 пуч. редису
- 2 помідори
- 50 г зеленої цибулі
- 250 мл натурального йогурту
- 2 огірка
- 1 ст. л. лимонного соку
- 1 ч. л. тертої цедри лимона
- 2 зуб. часнику
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Приготування:
- Спочатку приготуйте соус. Очистіть свіжі огірки від шкірки і натріть на крупній тертці. Додайте йогурт, цедру і сік лимона, подрібнений часник, сіль і чорний перець за смаком. Перемішайте і відправте для охолодження в холодильник на деякий час.
- Редис наріжте кружальцями, помідори – скибочками, зелену цибулю – кільцями.
- Викладіть овочі в глибоку миску або на окремі порційні тарілки. Полийте соусом дзадзикі.
Салат з редискою, помідорами і фетою
Складові:
- 150 г редиски
- 250 г помідорів
- 1 шт. синьої цибулі
- 200 г сиру фета
- 1 пуч. салату
- 5 г солі
- 5 г чорного меленого перцю
- 30 мл оливкової олії
Приготування:
- Цибулю наріжте соломкою, помідори – невеликими шматочками, редис – тонкими скибочками, фету – кубиками. Листя зеленого салату порвіть руками.
- Змішайте салат, цибулю, помідори, редис, фету. Трохи посоліть, поперчіть і заправте маслом.
Салат з редису і руколи
Складові:
- 1 пуч. руколи
- 6-8 шт. редису
- 150 г фети
- 2-3 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. лимонного соку
- сіль за смаком
- перець чорний мелений за смаком
Приготування:
- Редис наріжте великими шматочками, фету – кубиками.
- З’єднайте редис, фету і рукколу, посоліть і поперчіть за смаком, приправте лимонним соком і оливковою олією. Перемішайте.
Салат з редискою і картоплею
Складові:
- 400 г картоплі
- 0,5 пуч. редису
- 5-7 шт. ядер волоських горіхів
- 4 ст. л. нерафінованої олії
- 3 ст. л. лимонного соку
- 10 г зеленої цибулі
- 1 ч. л. меду
- 1 ч. л. гірчиці
- сіль за смаком
- перець чорний мелений за смаком
Приготування:
- Картоплю почистіть і відваріть. Гарячою наріжте на кружечки і залийте маринадом із суміші рослинної олії, лимонного соку, гірчиці і меду. Залиште на одну годину.
- Цибулю дрібно наріжте, редиску наріжте кружальцями. Горіхи підсмажте на сухій сковороді і подрібніть.
- З’єднайте всі інгредієнти з картоплею, перемішайте і подавайте. За бажанням в цей салат можна додати свіжий огірок і стебла селери.
Озброївшись цією збіркою легких салатів, вам буде набагато легше урізноманітнити домашнє меню в весняно-літній сезон.