Якщо ви не пробували випікати хліб, тому що побоювалися складнощів приготування тіста, цей рецепт для вас! Завдяки йому ви зможете радувати рідних пишним і запашним домашнім хлібом хоч кожен день. Адже жодних тривалих зусиль він не вимагає.
Хліб виходить досить вологий всередині, з великими порами і тонкою хрумкою скоринкою. Особливо сподобається шанувальникам чіабатти – італійського білого хліба. Свіжі дріжджі можна замінити сухими, на таку кількість борошна 4 г буде достатньо (приблизно три чверті столової ложки).
Складові:
- Пшеничне борошно – 530 г
- Вода – 420 мл
- Дріжджі – 10 г
- Сіль – 1 ч. л.
Приготування:
- Дріжджі розчиніть у теплій воді (37-39 градусів). Борошно просійте в глибоку миску, додайте сіль, влийте розчинені дріжджі. Замісіть тісто середньої консистенції.
- Накрийте миску плівкою з невеликим отвором для виходу повітря і залиште на 2 години при кімнатній температурі. За 2 години тісто має піднятися в 2 рази, а на його поверхні буде багато бульбашок. Не забудьте, що тісто у нас без замісу, тому, не обминаючи його, накрийте миску плівкою або кришкою з отвором і відправте в холодильник на ніч.
- На ранок дістаньте потрібну кількість тіста. Щоб воно менше прилипало, присипте руки борошном. Обваляйте тісто в борошні, формуючи кулю (для цього підгинайте краї тіста вниз і всередину). Викладіть шар на лист паперу для випічки, присипаного борошном, і залиште підходити ще на 40-60 хвилин. Накривати не потрібно. Тим часом розігрійте духовку до 235 градусів.
- Зробіть на тісті 3 надрізи, перемістіть його разом з папером на деко і відправте в духовку на середній ярус. На нижньому ярусі встановіть ще один лист, та налийте в нього 1,5 ст. гарячої води, щоб створити ефект лазні. Випікайте хліб 45 хвилин, потім вийміть з духовки і залиште остигати на решітці.
Тісто для домашнього хліба прекрасно зберігається в холодильнику протягом 2 тижнів, щоб ви змогли в будь-який момент спекти свіжу буханку до обіду. Не забудьте лише накрити тісто плівкою, щоб не обвітрилося.